Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

 


Danas, 15.10.2007

Procedura uknjiženja nepokretne imovine biće neuporedivo lakša nego do sada

Uknjiženje stana za mesec dana

Najnovija kampanja Republičkog geodetskog zavoda čiji je cilj da podstakne sugrađane da uknjiže svoju nepokretnu imovinu, vodi se pod sloganom "Uknjiženo vredi više". Samo na taj način moguće je obaviti kupoprodaju ili podizanje hipotekarnog kredita. U toku je, inače, izrada jedinstvenog katastra nepokretnosti, što će znatiio olakšati proceduru uknjiženja.

Jedinstveni katastar nepokretnosti već postoji u opštinama Stari grad, Vračar i Rakovica, a u toku je izrada za Savski venac. Ostale opštine biće obrađene do 2010. godine. Podaci iz zemljišne knjige, koja se vodi u sudovima, i oni iz katastra nepokretnosti naći će se na jednom mestu, čime će se izbeći problemi koji su nastajali zbog dvojne evidencije. Dešavalo se da klijenti koji žele da izvrše uknjižbu iz zemljišne knjige dobiju podatke koji se ne slažu sa evidencijom u katastru. Stvaranjem jedinstvene baze podataka izbeći će se takve situacije, a treba naglasiti i da će evidencija biti elektronska, što će omogućiti brz i jednostavan uvid.

Veliki broj zgrada u Beogradu još nije uknjižen, pa sugrađani koji žele da uknjiže stan u takvoj zgradi moraju prvo da pokrenu proceduru za upis zgrade u katastar nepokretnosti. Oni treba da angažuju ovlašćenu geodetskn organizaciju koja će izvršiti geodetsko snimanje zgrade i potom da prijave promenu katastru nepokretnosti. Zatim treba priložiti građevinsku i upotrebnu duzvolu, kao i dokaz o regulisanim imovinsko-pravnim odnosima na zemljištu. Ukoliko je sva dokumentacija ispravna, zgrada će biti uknjižena, a posle toga mogu se upisati i pojedinačni stanovi. Vlasnici kuća za uknjižbu treba da podnesu istu dokumentaciju.

Sugrađani najpre treba da utvrde ko je upisan kao vlasnik nepokretnosti i da li je njihova zgrada uknjižena. Svi zainteresovani uvid u katastar mogu da izvrše u Službi za katastar nepokretnosti, u Ulici 27. marta, svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Dovoljno je da znaju adresu i broj stana.

Uz pripremljenu dokumentaciju potrebno je platiti i taksu i odgovarajuće naknade. Administrativna taksa u ovom trenutku iznosi 440 dinara, dok se visine naknade razlikuju u zavisnosti od vrste upisa. Za uknjižbu prava svojine treba izdvojiti 4.784 dinara, a za upis stana, ukoliko se radi o prvom upisu, 1.583 dinara, dok je svaki sledeći besplatan. Najveći broj zahteva nadležni iz ovih službi rešavaju u roku od mesec dana, ali kada je reč o zamršenijim slučajevima, procedura može trajati i duže.

B. R.

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja