Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

Komplikovana procedura

Procedura upisa – uknjižbe prava u katastru nepokretnosti za većinu stanovnika još je komplikovan i mukotrpan posao. Od utvrđivanja statusa nepokretnosti u katastru, za njenu uknjižbu potrebno je prikupiti odgovarajuću dokumentaciju koja se razlikuje od slučaja do slučaja (detaljna uputstva nalaze se na sajtu www.rgz.gov.rs). Na primer, u situaciji kada se upisuje pravo svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji, ukoliko je prodavac uknjižen kao vlasnik potrebno je pripremiti: original ili fotokopiju ugovora o kupoprodaji overenu u sudu ili opštini na kome su potpisi ugovorača overeni u sudu, sa pečatom poreske uprave koja potvrđuje da je porez na prenos apsolutnih prava regulisan i bezuslovnom saglasnošću da kupac može da uknjiži pravo svojine – ako je nema u ugovoru, prilaže se saglasnost u posebnoj pisanoj formi na kojoj potpis prodavca mora biti overen u sudu. Ako je kupac pravno lice, potreban je izvod iz Agencije za privredne registre Republike Srbije u originalu ili fotokopiji overenoj u sudu ili opštini. Uz dokumentaciju za podnošenje zahteva za uknjižbu plaćaju se takse i naknade. Administrativna taksa je 520 dinara, a visina naknade zavisi od vrste upisa. Za upis prava svojine plaća se oko 5.300 dinara, upis stana je oko 2.500, a hipoteke oko 8.000 dinara. Nadležna služba ima zakonski rok od mesec dana da odgovori na zahtev.

Pravna sigurnost

Uknjižba nepokretnosti je dokaz pravne sigurnosti imovine i uprkos tome što nije obavezna, važna je jer ima snagu zakona u smislu da se upis smatra istinitim i pravno valjanim dok se ne dokaže suprotno, tvrdi Marija Rabrenović, advokat.

– Zato je važno proveriti i uknjižbu nepokretnosti koja već postoji jer je brisanje nekog upisa dug i spor proces. Tužbom se pokreće postupak utvrđivanja istinitosti uknjižbe. Na primer, ako vlasnik stana koji je već uknjižen dobije tužbu od neke osobe ili institucije koja osporava njegovo vlasništvo, sud može da izrekne privremenu meru i vlasnik neće moći da proda nekretninu ili stavi hipoteku dok postupak ne bude završen – objašnjava Rabrenovićeva.

Neuknjižena imovina nije manje vlasništvo ako nije upisana u katastar nepokretnosti. To znači da ako je nekretnina kupljena na zakonom dozvoljen način, ali nije upisana, vlasnik može da je koristi, izdaje i prodaje.

 


Politika, 14.9.2008

Uknjižba imovine uskoro bez muke

Gradske opštine će do kraja 2010. godine biti upisane u katastar nepokretnosti, a građani će na Internetu nalaziti podatke o imovini koja ih interesuje

Javno izlaganje katastarske opštine Grocka počinje za petnaestak dana, i u oktobru bi trebalo da Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) budu na raspolaganju i zemljišne knjige Zvezdare i Palilule kako bi počele pripreme za izlaganje ovih katastarskih opština. Tako će posao izrade katastra nepokretnosti za područje Beograda, koji je dosad bio ustrojen na 70 katastarskih opština od 174, ili 40 odsto, biti bliže završetku. Ovaj novi sistem uknjižbe svima će omogućiti da na Internetu dođu do podataka o vlasnicima ili korisnicima nekretnina za koje su zainteresovani, kao i da provere da li je imovina pod sudskim sporom, hipotekom ili je na neki drugi način opterećena.

Na mapi Beograda rezultat je slabiji nego u Srbiji gde je dosad u katastar nepokretnosti upisano gotovo dvostruko više teritorije, objašnjava Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda. Razlozi koji usporavaju ovaj proces u Beogradu su gustina naseljenosti, brojne pravne i tehničke zavrzlame, kao i to što RGZ u ovom projektu objedinjuje podatke iz katastra zemljišta i zemljišnih knjiga. Tesla napominje da brzina izrade katastra zavisi i od ažurnosti zemljišno-knjižnih odeljenja koja RGZ-u dostavljaju zemljišne knjige.

– Srpska prestonica sa površinom od 320.000 hektara do kraja 2010. godine biće upisana u katastar nepokretnosti. To znači da će vlasnici brzo i bez muke dolaziti do lista nepokretnosti na osnovu koga će moći da podignu i hipotekarni kredit – ističe Tesla.

Novi zakon o državnom premeru i katastru nepokretnosti takođe bi trebalo da ubrza proces uknjižbe tako što će nepokretnosti koje nisu sporne moći da budu uknjižene bez javnog uvida i dodatne procedure.

– Ovo će posebno obradovati opštine u kojima je razvojem tržišta nepokretnosti povećan broj zahteva za upis hipoteke zbog dobijanja hipotekarnog kredita. Nova zakonska rešenja, između ostalog, smanjiće gužve u pisarnicama službi, hitrije rešavati zahteve i omogućiće lakši pristup informacijama katastra nepokretnosti – objašnjava prvi čovek RZG-a.

Beograđani tada više neće morati da idu u sudove po izvode i dokaze o vlasništvu kao dosad, već samo u opštinske službe za katastar nepokretnosti RGZ-a.

Katastar je dosad ustrojen za centralne beogradske katastarske opštine Staru Rakovicu, Stari grad, Vračar, Savski venac, Sremčicu, Beli Potok, Kneževac i Pinosavu, a do kraja ove godine biće završen i Novi Beograd.

Uvid u centralnu bazu podataka katastra nepokretnosti koja će sadržati informacije o parcelama, zgradama i drugim objektima, pomoćnim objektima kao delovima zgrade, stanovima, o njihovom obliku, površini, načinu korišćenja, bonitetu, stvarnim pravima nad njima, trebalo bi da bude dostupan na sajtu RGZ-a u julu sledeće godine za one opštine koje se dotad nađu u katastru nepokretnosti.

– Zahvaljujući modernom informacionom sistemu i izradi softverske aplikacije koji su finansirani kreditom Svetske banke, RGZ će uspeti da zemljišne knjige i drugu građu prevede u digitalni oblik i udovolji zahtevima građana pružajući im efikasnije geoprostorne podatke – smatra Tesla.

Republički geodetski zavod dobio je pre četiri godine za projekat izrade katastra nepokretnosti 30.000.000 dolara kredita od Svetske banke.

Daliborka Mučibabić

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja