Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

Nenad Tesla i Boris Ranković

 

Uknjiženo pola Beograda

Blizu 50 odsto Beograda je uknjiženo u centralni katastar nepokretnosti.

- Sari Grad, Vračar, Savski venac, Stara Rakovica... sve je to uknjiženo. Do 1. oktobra završavamo Grocku, Zvezdaru i Palilulu. Do kraja 2009. godine će biti uknjižen, a do marta 2009. Surčin i Sopot. Uknjižba ide po planu i završićemo je, kako je planirano 2010. godine - kaže Nenad Tesla, direktor RGZ.

 


Blic, 20.9.2008

Pravi se elektronski katastar

Sve o nekretninama dostupno na internetu

Klikom na dugme svaki građanin moći će da dobije sve podatke iz katastra o jednoj parceli - ko je vasnik, koliko ima objekata na parceli, kako su raspoređeni i da li je ta nekretnina opterećena hipotekom. Ovako će biti od maja sledeće godine, kad elektronski katastar bude dostupan svima na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

- U skoroj budućnosti građani će putom interneta moći da pristupe elektronskom katastru, a kasnije i da elektronski obave poslove zbog kojih danas dolaze u RGZ - rekao je Nenad Tesla, direktor Zavoda.

Republički geodetski zavod je državna ustanova u čijoj su nadležnosti državni premer, katastar nepokretnosti i upis prava nepokretnosti, katastar vodova, i drugi poslovi. Direkcija za građevinsko zemljište svakodnevni je korisnik podataka RGZ koji su joj potrebni prilikom izgradnje infrastrukture grada. Na baze podataka RGZ oslanjaju se i Poreska uprava, lokalna samouprava, Vojska Srbije, vodoprivredne i ekološke organizacije.

- Za sada ćemo u e-katastru ažurirati podatke na nedelju dana, a krajnji cilj je svakodnevno „on lajn“ ažuriranje - objasnio je Saša Đurović, pomoćnik direktora RGZ za informacione tehnologije, prilikom predstavljanja elektronskog katastra.

Pored građana, ovakva usluga biće značajna i za banke, advokatske kancelarije, agencije za nekretnine, građevinska i javna preduzeća.

Direkcija za građevinsko zemljište Beograda, najveći korisnik baze podataka RGZ, već ima iskustvo u postavljanju i ažuriranju baze elektronskih podataka. Direkcija na svom sajtu nudi ulaz u sve planove detaljne regulacije Beograda donete posle 2003. godine, a priprema u digitalnoj formi i planove donete pre 2003. godine, koji su još na snazi. Iako je „plan osnova svake gradnje“, kako to često ističe Boris Ranković, za sada je manje od 20 odsto teritorije grada prekriveno planovima detaljne regulacije.

S.P.

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja