Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

29.01.2010

Osnovan katastar nepokretnosti u opštini Čajetina

Republički geodetski zavod osnovao je katastar nepokretnosti na teritoriji političke opštine Čajetina.

Služba za katastar nepokretnosti Čajetina je šesta služba u okviru Centra za katastar nepokretnosti Užice koja je u skladu sa Programom rada Republičkog geodetskog zavoda završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za celo područje opštine.

Prvobitni premer u svim katastarskim opštinama urađen je u Gaus-Krigerovoj projekciji polarnom i ortogonalnom metodom snimanja u periodu od 1932-1934. godine.

Površina političke opštine Čajetina iznosi 64 699 hektara. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Čajetini živi 15 628 stanovnika. Opštinu čini 20 katastarskih opština, od kojih je 19 seoskog i jedna gradskog tipa, sa ukupno 93 289 katastarskih parcela.

U postupku izrade katastra nepokretnosti formirano je ukupno 18237 listova nepokretnosti. Za K.o. Čajetina pre izlaganja podataka premera na javni uvid izrađen je digitalni katastarski plan na osnovu originalnih podataka premera i održavanja premera.

Imperativ rada službe u toku 2010. godine je ažurnost pri održavanju katastra nepokretnosti, nastavak radova na izradi digitanih katastarskih planova i završetak izrade Adresnog registra.

Danom stupanja na snagu katastarskog operata katastra nepokretnosti, koji se u skladu sa Zakonom potvrđuje Rešenjem direktora Zavoda, a koje se objavljuje na internet stranici Zavoda, prestaju da važe katastar zemljišta i knjiga tapija.

Čajetina se nalazi u zapadnom delu Srbije i administrativno pripada nofoformiranom zapadnom regionu. Graniči se sa opštinama Užice, Arilje, Nova Varoš, Priboj i Rudo, Višegrad (Federacija Bosne i Hercegovine). Prostor opštine Čajetina geografski podrazumeva talasastu visoravan između reka Sušice i Uvca i planine Tare i Murtenice sa planinskim masivom Zlatibora kao središnim i glavnim delom. Na povoljan geografski položaj opštine utiču magistralni putevi za Crnu Goru (Jadransko more) i Republiku BiH. Preko teritorije opštine Čajetina prolazi i pruga Beograd-Bar, a u neposrednoj blizini se nalazi i aerodrom Ponikve koji je u rekonstrukciji za potrebe civilnog saobraćaja. Opština Čajetina se prostire na prosečnoj nadmorskoj visini oko 800 metara. Najviša nadmorska visina je vrh Zlatibora Tornik od 1496m.

Raznovrsni prirodni pejzaži, planinska klima, turistička poznata mesta Sirogojno, Ljubiš i čuveni Zlatibor opštinu Čajetina svrtavaju u najposećeniju turističku oazu Reublike Srbije.

V.R.

Štampa strane Slanje web strane

 Galerija fotografija

gallery/20100129_2n1_sm.jpg gallery/20100129_1n1_sm.jpg
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja