Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

16.02.2010

Osnovan katastar nepokretnosti za područje opštine Bojnik

Republički geodetski zavod osnovao je katastar nepokretnosti za celokupno područje političke opštine Bojnik.

Služba za katastar nepokretnosti Bojnik je u skladu sa Programom rada Republičkog geodetskog zavoda završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za celokupno područje opštine.

Prvobitni premer u svim katastarskim opštinama urađen je u Gaus-Krigerovoj projekciji fotogrametrijskom metodom snimanja u periodu od 1962-1965. godine.

Površina političke opštine Bojnik je 26388 hektara. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Bojniku živi 13118 stanovnika. Opštinu čini 36 katstarskih opština, od kojih je 35 seoskog i jedna gradskog tipa, sa ukupno 123358 katastarskih parcela.

U postupku osnivanja katastra nepokretnosti formirano je 19131 list nepokretnosti, od kojih je 1780 listova nepokretnosti za gradsko područje K.o. Bojnik i K.o. Dragovac, a pre izlaganja podataka premera na javni uvid izrađen je digitalni katastarski plan na osnovu podataka premera iz 1962. godine, održavanja premera i obnove premera iz 1987. godine. U katastar nepokretnosi upisano je 15313 zgrada, 191 poseban deo zgrada i 6763 tereta. Takođe, je osnovan katastar nepokretnosti za komasaciono područje sedam katastarskih opština u površini od 1500 hektara.

Danom stupanja na snagu katastarskog operata katastra nepokretnosti, koji se u skladu sa Zakonom potvrđuje Rešenjem direktora Zavoda, a koje se objavljuju na internet stranici Zavoda, prestaju da važe katastar zemljišta i knjiga tapija.

Službi za katastar nepokretnosti Bojnik u narednom periodu prestoje važni poslovi, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Republički geodetski zavod i opštinu Bojnik. Među prioritetnim poslovima koji se izdvajaju su: nastavak izrade digitalnog katastarskog plana za preostalih 18 K.o., održavanje katastra nepokretnosti i digitalnog katastarskog palana, osnivanje adresnog registra za područje opštine, kao i drugi poslovi od interesa korisnika naših usluga.

Opština Bojnik nalazi se u brdsko planinskoj kotlinskoj oblasti južne Srbije, u podnožju planine Radan i slivu Puste reke, u severozapadnom delu Leskovačke kotline. Prvi pisani trag o Pustorečanima kao srpskim žiteljima u brojnim selima nekadašnje Podgore, odnosno Puste reke, sa nazivima Ivanje i Mijajlica, ostavio je dubrovački trgovac Mihajlo Lukarević, polovinom XV veka. Na području opštine Bojnik su izražena migraciona kretanja koja uslovljavaju smanjenje broja stanovnika u pojedinim seoskim naseljima i gotovo potpuno napuštanje pojedinih područja, posebno područja Radan planine, a sa druge strane dolazi do širenja i naseljavanja gradske sredine. Turističke potencijale opštine Bojnik čini Radan planina sa bogatom florom i faunom, očuvanim prirodnim ambijentom, ekološki zdravom sredinom, hidroakumulacijom ""Brestovac", kao i druge znamenitosti.

SKN Bojnik

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja