Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

15.12.2011.

Osnovan katastar nepokretnosti za područje gradske opštine Zemun

Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Zemun uspešno je završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za područje gradske opštine Zemun.

Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Zemun je u skladu sa Planom radova Republičkog geodetskog zavoda završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za područje opštine Zemun.

Zemun se nalazi u jugoistočnom delu Srema, ispod sremske zaravni na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save u Dunav. Teritorijalno, istorijski, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajno vezan je za Beograd, u čijem je sastavu od 1934. godine. Opština Zemun graniči se sa opštinama Palilula, Stari grad, Novi Beograd, Surčin i Stara Pazova. Opština Zemun se sastoji od četiri katastarske opštine: Zemun, Zemun Polje, Batajnica i Ugrinovci. Prvi premer navedenih katastarskih opština je izvršen u stereografskoj projekciji, u budimpeštanskom koordinatnom sistemu 1880. godine u razmeri 1:2880. Obnova premera je izvršena u periodu 1956-1959. godine u Gaus-Krigerovoj projekciji, u državnom koordinatnom sistemu. Zemljišnja knjiga je osnovana 1903. godine, a obnovljena u periodu od 1962. do 1966. godine za katastarske opštine Zemun Polje, Batajnica i Ugrinovci, dok za KO Zemun obnova zemljišne knjige nije rađena.

U postupku osnivanja katastra nepokretnosti formirano je 17407 listova nepokretnosti sa ukupno 34522 katastarske parcele, 44209 objekta, 25574 posebna dela objekata i 44470 upisanih tereta.

Danom osnivanja katastra nepokretnosti za područje opštine Zemun prestaje da važi katastar zemljišta i zemljišna knjiga. Osnivanjem katastara nepokretnosti, kao jedinstvene evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, okončan je dugotrajan i veoma važan posao za Republički geodetski zavod, građane, institucije, lokalnu zajednicu i Republiku Srbiju.

U narednom periodu Služba za katastar nepokretnosti Zemun angažovaće se na poslovima održavanja katastra nepokretnosti, kao i na svim ostalim poslovima propisanim Zakonom o državnom premeru i katastru.

SKN Zemun

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja