Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

11.02.2014.

Национални стандарди за процену некретнина

5. фебруара 2014. године је у организацији Удружења банака Србије организовано представљање Националних стандарда за процену вредности непокретности од стране представника Националног удружења проценитеља Србије.

5. Фебруара 2014. године Удружење банака Србије је на иницијативу Националног удружења проценитеља Србије (у даљем тексту: НУПС) органозовало презентацију Националних стандарда за процену некретнина (у даљем тексту: Националних стандарда). Интересовање је било велико од стране банкарског сектора, како пословних банака, тако и Народне Банке Србије, а затим и проценитеља и судских вештака који обављају послове процене некретнина.

Националне стандарде је представио тим састављен од чланова одбора за стандарде НУПС-а, на челу са председницом удружења Данијелом Илић. Указано је да је доношење националних стандарда за процену пре свега демократски процес. Због тога су релевантним институцијама, члановима и осталим проценитељима, судским вештацима и другим интересним групама Национални стандарди прослеђени на мишљење. Осим тога НУПС је покренуо и акцију организовања презентација у заинтересованим организацијама и удружењима.

Предложени национални стандарди се ослањају на Европске (EVS-European Valuation Standards) и интернационалне (IVS-International Valuation Standards) стандарде процене, уважавајући националне специфичности.

Након презентације поведена је дискусија о потреби да се не врши државно уређење проценитељске професије али да се на неки начин професија обавеже на стручно усавршавање и поштовање интернационалних а затим и националних стандарда. Народна Банка Србије је најавила јавну објаву базе процена колатерала, док је Републички геодетски завод најавио јавну објаву података Евиденције тржишних цена непокретности. Наведено ће омогућити употребу стандарда у проценитељској пракси у Републици Србији.

Сектор за стручни и управни надзор

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења