Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

08.12.2014.

Презентација нових услуга Републичког геодетског завода у Новом Саду

Републички геодетски завод је 5.12.2014. године у Новом Саду представио нове услуге које произилазе из постојања Регистра промета непокретности уз подршку од стране ГИЗ-Амберо-Икон пројекта.

У Новом Саду је 5.12.2014. године одржана друга по реду презентација нових услуга везаних за РПН. На скупу су биле присутне интересне групе, односно корисници услуга и службеници који раде на регистровању ових података. Следећи, трећи у низу скуп ове врсте, одржаће се у Крагујевцу 11.12.2014. године.

Републички геодетски завод (Завод) је успоставио ИТ систем Регистра промета непокретности (РПН) у коме се води Евиденција тржишних цена непокретности са дигиталном збирком уговора. Ради се о систему који обухвата web апликацију и централну базу података (релациона база на Microsoft SQL Server-у). Систем служи за прикупљање података са тржишта непокретности и ослања се на организацију од око 90 запослених у службама за катастар непокретности. У бази се тренутно налази око 95.000 уговора који се већим делом (око 70%) односе на уговоре из 2014. године.

Доношењем Правилника о промету непокретности (октобар 2014. године) стекли су се услови да се постојећи подаци јавно објаве путем интернета, да се успостави услуга издавања извештаја о обављеним купопродајама, као и да се имплементира упитник за странке у поступку купопродаје којим ће се прикупљати додатни подаци о прометованим непокретностима.

Почетком текућег месеца подаци са тржишта непокретности који се бележе у РПН су постали доступни јавности путем сајта Завода. У току је имплементација нових послова за службе за катастар непокретности на прикупљању додатних података о прометованим непокретностима и издавању података из РПН за професионалне кориснике.

Подршку презентовању нових услуга Завода у организационом и финансијском смислу је обезбедио Ambero Consulting, у оквиру Немачке сарадње и ГИЗ, кроз пројекат који изводи у Републици Србији „Унапређење управљања земљишном администрацијом на нивоу локалних самоуправа“. Самим тим, на скупу је представљен и немачки систем „BORIS“ што је била изузетна прилика да се присутни упознају са решењима из земље са дужом традицијом у овој области.

Сектор за стручни и управни надзор

Штампа стране Слање web стране

 Галерија фотографија

gallery/20141208_1mm_sm.jpg gallery/20141208_2mm_sm.jpg gallery/20141208_3mm_sm.jpg
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења