Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

26.02.2015.

Литванска искуства на развоју масовне процене

Представници Републичког геодетског завода су учествовали у размени искуства са колегама из Литваније у пољу масовне процене вредности непокретности у организацији Грађевинског факултета Универзитета у Београду и Високе грађевинско-геодетске школе

Грађевински факултет Универзитета у Београду је у периоду 23-24.02.2015. године организовао посету стручњака из Литванског државног предузећа – Центар регистара, које води неколико, за државу, важних регистара. Посета је организована као размена искустава у области развоја масовне процене вредности непокретности. Осим представника Грађевинског факултета и других образовних институција, представника литванског Центра регистара и Републичког геодетског завода, били су присутни и представници Народне Банке Србије, банкарског сектора и проценитеља.

Центар регистара води регистре становништва, привредних субјеката, непокретности и права на њима, као и регистар адреса. Поред наведених основних регистара у Центру регистара се воде и други регистри везани за администрацију непокретности: регистар хипотека, регистар цена непокретности и регистар вредности непокретности.

Литванија се за увођење масовне процене вредности непокретности по међународним стандардима одлучила 2000. године. Комплетну законску регулативу у овој области су имплементирали у периоду од 10 година, док је и развој система процене у техничком смислу трајао исто толико. Након година истраживања и развоја Литванија је ушла у период примене и одржавања система масовне процене. Примена података о вредности непокретности је широка и обухвата десетину различитих државних потреба од којих је употреба у опорезивању непокретности најзначајнија. Како је и приватни сектор велики корисник података и са тржишта непокретности и података процене значајан део прихода за Центре регистара долази из ове области. Једно од основних начела је транспарентност процедура и широка доступност података.

Процес прикупљања података са тржишта непокретности, који су кључни за процену, је готово сасвим идентичан у Републици Србији и Литванији. Као и у већини других земаља подаци се шаљу у регистар цена непокретности (Регистар промета непокретности) директно са инстанце најближе тржишту – од јавних бележника (нотара). Планирани развој система масовне процене у Републици Србији подразумева исте фазе као и код Литванских колега јер су обе земље одлучиле да примењују међународне стандарде и искуства добре праксе постојећих система у овој области.

Разматрани су развој законске регулативе, јаке и слабе тачке система масовне процене, рзличита техничка решења, па и проблеми при развоју система масовне процене.
За представнике Републичког геодетског завода је дводневни рад са Литванским колегама био од великог значаја јер је развој целокупног система у Републици Србији у току. Након развоја Регистра промета непокретности и услуга везаних за њега, Републички геодетски завод очекује и развој остала три подсистема масовне процене непокретности у наредном периоду за који је обезбеђено финансирање кроз „Пројекат управљања непокретностима у Републици Србији“ из кредита Светске банке.

Сектор за стручни и инспекцијски надзор

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења