Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

23.5.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 21. Недеља

Извештај Комисије о дигиталном напретку Европе за 2016. годину: неравномеран напредак ка ЈДТ

Комисија је управо објавила извештај о дигиталном напретку у ЕУ, који указује да су ДЧ на веома различитим ступњевима развоја дигиталне економије – неке, као што су нордијске земље, спадају у најразвијеније у свету, док друге морају још доста да надокнаде.

Извештај о дигиталном напретку Европе (IDNE) представља скуп хоризонталних поглавља, којима се анализира развој у пет различитих аспеката (конективност, дигиталне вештине, коришћење интернета, интеграција дигиталних технологија у привредним субјектима, дигитални јавни сервиси) и скуп извештаја по земљама, са подацима за сваку дату земљу. Кључна достигнућа у дигиталном напретку ЕУ у протеклих годину дана обухватају: бржи и мобилнији интернет; државне управе пружају шири дијапазон услуга онлине; више људи купује онлине. Наводи се да услуге еУправе постају све више софистициране. Извештаји по земљама указују на добре праксе у различитим Државама чланицама: системи еИД-а у Италији и Мађарској; Опен дата портали у Аустрији; колаборативна еУправа у Белгији и Румунији и цлоуд решења за еУправу у Словачкој. Према овом извештају, током прве две године имплементације, програм Хоризонт 2020 је алоцирао 2,4 милијарде ЕУР средстава Уније за финансирање 850 пројеката у области ИКТ, чиме је привукао 3.312 организације. У апсолутном смислу, Немачка и Велика Британија су највећи примаоци средстава ЕУ, али су Грчка и Словачка земље са највећим износом финансирања у односу на величину ИКТ сектора. Комисија по први пут пореди учинак Европе са међународним конкурентима у извештају И-ДЕСИ. Доступни су и извештаји по земљама

ЕК РАПИД – инвестициони план за Европу

Након мање од годину дана постојања, Европски фонд за стратешке инвестиције пружа подршку за 64 пројекта и омогућава инвестиције од преко 100 милијарди евра широм ЕУ. Партнер Комисије у овом Инвестиционом плану, Европска инвестициона банка, је ове недеље одобрила још осам пројеката за финансирање у износу од 9,3 милијарди евра. На основу тога, добија се укупан број од 64 инвестиционих пројеката, што је скоро трећина од планираних 315 милијарди евра инвестиција у периоду од три године. Нови пројекти представљају срж репрезентативног Инвестиционог плана за Европу Комисије, у стратешким областима као што су истраживање и развој, енергетска ефикасност и дигиталне технологије, и сада се спроводе у 26 ДЧ. детаљан списак пројеката који су до сада одобрени у оквиру ЕФСИ се може наћи овде.

Савет је формално усвојио Директиву о безбедности мрежа и информација (BMI)

Директива о безбедности мрежа и информација (BMI) ће повећати сарадњу међу ДЧ у вези са кључним питањем сајбер-безбедности. Нјоме се прописују обавезе оператера кључних услуга по питању безбедности (у критичним секторима као што су енергетика, саобраћај, здравље и финансије) и за провајдере дигиталних услуга (онлине тржишта, претраживачи и цлоуд сервиси). Свака чланица ЕУ ће такође бити у обавези да именује једну или више националних институција и да дефинишу стратегију за решавање сајбер претњи. Став савета током првог читања који је усвојен ове недеље потврђује договор који је постигнут са Парламентом у децембру 2015. године. Да би се поступак завршио, Парламент мора да усвоји овај акт на другом читању. Очекује се да ће ова директива ступити на снагу у августу 2016. године.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења