Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

5.9.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 36. Недеља

На путу ка бољој друштвеној статистици за социјалну Европу

Комисија је усвојила предлог Регулативе о новим, интегрисаним начинима прикупљања и коришћења података из друштвених истраживања у циљу унапређења социјалне политике: „Регулатива којом се успоставља заједнички оквир за европску статистику у вези са лицима и домаћинствима, на основу података на индивидуалном нивоу који се прикупљају из узорака“.

Разлози и циљеви овог предлога леже у поттреби за солидном основом која подржава остварење најприоритетније политичке агенде Европске уније, а то је социјална тржишна привреда, постизање раста, бољих радних места, друштвеног напретка и друштвене правде за све њене грађане. ЕУ су потребне поуздане и правовремене друштвене статистике ради праћења социјалне ситуације и утицаја привредних дешавања и политика на сооцијалне услове у Државама чланицама и њихове регионе, као и на стање различитих група становништва. „Добре политике се заснивају на добрим подацима“. Предложена оквирна Регулатива ће омогућити брже објављивање података, повећати упоредивост и кохерентност друштвених статистика у ЕУ и обезбедити ЕУ шири и богатији скуп података.

Успостављање заједничких механизама за програме Коперникус и URBACT

Објављен је предлог резолуције Парламента за успостављање заједничког механизма за програме Коперникус и URBACT, која ће се финансирати у оквиру програма Horizon 2020, за потребе ефективног урбанистичког планирања.

УРегулатива се заснива на циљевима свемирске политике ЕУ, Стратегији 2020 за Европу и принципима политика за кохезију, као резултата закључака да многе услуге које грађани ЕУ користе зависе од свемирских технологија.

Ротација председавања Савезом: одлука о измени редоследа

Савет је донео одлуку којом се дефинише измењен редослед по коме ће државе чланице председавати Саветом ЕУ до 2030. године. Након одлуке УК да се одрекне председавања у другој половини 2017. године, Савет је одлучио да остала председавања помери за шест месеци, почевши од 1. јула 2017. године. Такође је донета одлука да се укључи Хрватска, која у време доношења првобитне одлуке још увек није била чланица, за период јануар – јун 2020. године. Измењен редослед председавања Саветом покрива период до 2030. године (претходна одлука је обухватала период до јуна 2020. године) као што је у наставку наведено:

Малта јануар – јун 2017. Естонија јул – децембар 2017.
Бугарска јануар – јун 2018. Аустрија јул – децембар 2018.
Румунија јануар – јун 2019. Финска јул – децембар 2019.
Хрватска јануар – јун 2020. Немачка јул – децембар 2020.
Португал јануар – јун 2021. Словенија јул – децембар 2021.
Француска јануар – јун 2022. Чешка јул – децембар 2022.
Шведска јануар – јун 2023. Шпанија јул – децембар 2023.
Белгија јануар – јун 2024. Мађарска јул – децембар 2024.
Пољска јануар – јун 2025. Данска јул – децембар 2025.
Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења