Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

13.2.2017.

Амбасадор Норвешке посетио Архив РГЗ-а

Танјуг је известио о посети Амбасадора Норвешке Арнеа Санеса Бјорнстада архиву Републичког геодетског завода. Амбасадор је најавио помоћ од око 1 милион еура.

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад обишао је данас архив Републичког геодетског завода (РГЗ) и најавио нову помоћ од око милион евра за развој софтвера, који ће грађанима и привреди омогућити да један број услуга обављају електронским путем, без доласка на шалтер.

Норвешка је и до сада кроз донаторске пројекте пружала финансијску подршку РГЗ како би се успоставио транспарентан и ефикасан катастар непокретности. Амбасадор је, у изјави новинарима, након разговора са руководством и обиласка Архива, рекао да је било велико задовољство радити са РГЗ-ом, и помоћи на пројекту успостављања ефикасног катастра непокретности који ће допринети и економском развоју Србије.

"То је важно за грађане, као и за инвеститоре који желе да улажу у вашу земљу и изграде фабрике. А то је то је веома важно и за нас, јер је наш циљ да вам помогнемо", рекао је Бјорнстад.

Како је рекао, у Норвешкој су у том смислу већ развијене неке технологије, и било би добро ако би оне биле примењене и у Србији.Он је навео да ће се сарадња наставили кроз још један пројекат чија ће вредност бити око милиона евра."Од тога ће сви имати користи и то је важна инвестиција у е-управу у Србији", истакао је Бјорнстад.

Бјорнстаду су домаћини били директор РГЗ-а Борко Драшковић и начелник Архива Данило Радуновић, који су му захвалили на подршци коју његова влада пружа.Такође, приказан је и филм кроз који се амбасадор упознао са успесима у претходном пројекту "Унапредење земљишне администрације у Србији".

Норвешка кроз донаторске пројекте континуирано пружа подршку развоју РГЗ-а, а у оквиру новог пројекта та земља ће подржати развој више софтверских решења и на тај начин, у складу са Стратегијом привредног развоја, Завод ће грађанима и привреди понудити већи број услуга путем интернета, без доласка на шалтер.

Пројекат би требало да обухвати подршку изради геопортала за катастар непокретности и за Националну инфраструктуру геопросторних података, обезбеди унапређење адресног регистра, израду регистра просторно планских јединица и регистра стамбених заједница.Иначе, Дигитални архив Републицког геодетског завода, делом је развијан средствима из донаторских пројеката који су реализовани кроз сарадњу са норвешким агенцијом за катастар Картверкет.

У новој фази пројекта планиран је развој софтвера који би омогуцио катастарским референтима да, за потребе решавања захтева које подносе градани, могу да приступе архивској грађи и на тај начин убрзају поступак доношења решења по захтеву.

Такоде, намера РГЗ-а је да, кроз тај пројекат, освоји технологију микрофилмовања која ће омогућити трајно чување архивске грађе, која је у неким случајевима стара и више од 100 година.

12.2.2017.

ТВ Студио Б - Гост начелник Архива РГЗ-а Данило Радуновић

Погледајте видео на следећем ЛИНКУ.

12.2.2017.

ТВ Студио Б

Погледајте видео на следећем ЛИНКУ.

12.2.2017.

ТВ Коперникус

Погледајте видео на следећем ЛИНКУ.

10.2.2017.

Танјуг

Прочитајте вест на следећем ЛИНКУ.

10.2.2017.

Курир

Прочитајте вест на следећем ЛИНКУ.

10.2.2017.

РТВ Војводине

Прочитајте вест на следећем ЛИНКУ.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења