Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

27.03.2017.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 12. недеља

Римска декларација

Лидери 27 држава чланица и институција ЕУ су издалии декларацију у циљу јачања и повећања отпорности Европске уније, кроз повећање јединства и солидарности међу чланицама и поштовање заједничких правилал. Јединство је неопходност, али и слободан избор.

„У наредних десет година, желимо унију која ће бити сигурна и безбедна, просперитетна, конкурентна, одржива и друштвено одговорна, и која има вољу и капацитет да одигра кључну улогу у свету и у обликовању глобализације. Желимо унију у којој грађани имају нове шансе за културни и друштвени развој и приврени раст. Желимо унију која остаје отворена за европске земље које поштују наше вредности и које желе да их промовишу. У ово доба промена, уз свест о бригама наших грађана, прихватамо Римску агенду и свој рад посвећујемо сигурној и безбедној Европи, напредној и одрживој Европи, друштвеној Европи и јачој Европи на глобалној сцени.“

У предстојећим месецима ће Комисија такође организовати јавне дебате са Парламентом и ДЧ, као и онлајн расправе, тако да грађани Европе могу исказати своја мишљења и становишта о будућности Европе путем заступника у Комисији и електронским путем.

Нови Европски оквир за интеропераблиност (ЕОИ)

Комисиија је објавила нови Европси оквир за интероперабилност који ће државним управама у Европи помоћи у координацији својих активности на дигитализацији у пружању услуга јавности. Овај оквир обухвата скуп од 47 препорука које могу да повећају интероперабилност. Нове препоруке за инероперабилност узимају у обзир различите политике ЕУ, као што је измењена Директива о поновној употреби информација јавног сектора, Директива ИНСПИРЕ, Регулатива eIDAS, као и нове иницијативе ЕУ, као што су Европска клауд иницијатива Акциони план ЕУ за е-управу 2016 – 2020, као и планиране иницијативе, као што је Јединстени дигитални портал. Комисија ће усмеравати и координирати спровођење и праћење оквира уз подршку програма ISA.

Прекогранични експерименти за кооперативну, повезану и аутоматизовану мобилност

29 европских земаља, Држава чланица Европске уније и Европске економске зоне, је потписало Писмо о намерама да повећају сарадњу у области тестирања аутоматизованог друмског саобраћаја на прекограничним тестним локацијама. Ова иницијатива покреће планове у оквиру стратегије Комисије за изградњу Европске привреде података која је објављена у јануару 2017. године.

Сада је потребно да Државе чланице и индустрија сарађују на реализацији амбициозне визије ЕУ за кооперативну, повезану и аутомоатизовану мобилност на Јединственом дигиталном тржишту. Државе чланице ће, уз подршку Комисије, идентификовати акције које је потребно предузети током наредних месеци на тестирању и демонстрацији повезане и аутоматизоване мобилности (CAM) великих размера. Комисија се нада да ће ова прекогранична тестирања такође помоћи у увођењу система бежичних комуникација пете генерације на самом почетку процеса.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења