Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

03.04.2017.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 13. недеља

Могућности финансирања пројеката е-правде

Позив CEF Telecom-а из 2017. године за достављање предлога, који је објављен 17. фебруара са роком до 18. маја, обухвата следеће генеричке сервисе и активности:

  • повезивање регистара несолвентности;
  • Европске идентификаторе предмета;
  • приступ e-CODEX-у;
  • Повезивање земљишних књига (финансираће се само предлози које су доставиле организације надлежне за вођење земљишне књиге односно катастра);
  • Европска база судова.

Позив за достављање предлога ће пратити Грантови за пројекат е-правде за подршку националним и транснационалним пројектима е-правде, који би требало да буду отворени 27. априла, уз рок за достављање предлога до 11. јула 2017. године, при чему ће приоритети бити акције које имају за циљ повезивање или унапређење постојећих пројеката портала е-правде, и то: Повезивање националних регистара несолвентности; Нађи адвоката; Нађи нотара; Нађи извршитеља; примена Европских идентификатора предмета у случају законских репозиторијума и повезивање са порталом е-правде; Повезивање земљишних књига; Европска база судова и других пројеката портала е-правде у вези са развојем релевантних политика ЕУ.

ГД MOVE – евалуација директиве ИТС

Евалуација ће обухватати читаву Директиву, као и подзаконску регулативу која је у складу са њом усвојена, њен програм рада и смернице за извештавање и функционисање ИТС Комисије и ИТС саветодавне групе. Комисија ће такође размотрити релевантне интеракције са осталим политикама и прописима ЕУ (у развоју), између осталог у области обраде података о личности, безбедности података, поновне употребе информација из јавног сектора, процене усклађености и одобрења типова возила. Евалуација ће покрити 28 Држава чланица у периоду од 2008. до 2016. године. План рада за евалуацију директиве о интелигентним транспортним системима (ИТС) је доступан онлајн.

Big Data – Парламент захтева бољу заштиту фундаменталних права и приватности

Парламент је усвојио незаконодавну резолуцију о утицају Big Data на фундаментална права, која разматра начин на који повећање примене Big Data утиче на фундаментална права, и то на приватност и заштиту података. Big Data расте стопом од 40 % годишње и има потенцијал да донесе очигледне користи и шансе за грађане, привреду и државну управу, али носи и значајне ризике у смислу заштите фундаменталних права која гарантују Повеља ЕУ и право Уније. Ова резолуција наглашава потребу да се избегне дискриминација по основу коришћења оваквих података, између осталог и у унутрашњим пословима, уз неопходност осигуравања безбедности података. Посланици позивају институције ЕУ и Државе чланице дасе позабаве подизањем дигиталне свести о дигиталним правима, прииватности и заштити података код грађана, али и деце.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења