Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

24.07.2017.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 29. недеља

Јединствено дигитално тржиште – конференција о слободном кретању података

Министри ЕУ разговарали су о слободном кретању података на јединственом европском тржишту, током конференције у Талину ове недеље. У свом завршном говору, потпредседник Андрус Ансип, задужен за Јединствено дигитално тржиште, истакао је важност података и њиховог кретања без ограничења:

„Једна ствар коју знам је да се данашња ситуација у вези с подацима у Европи мора променити. Ми планирамо да то остваримо у оквиру плана изградње јединственог дигиталног тржишта. И то што је пре могуће. За почетак, морамо хитно решити правила локализације података. Али ово није једино питање. Постоје многи други аспекти података који треба размотрити – на пример, како можемо даље ослободити јавно финансиране податке. Или како унапредити капацитете за анализу података у Европи.

.... Треба искористити велики потенцијал који лежи у географским и метеоролошким информацијама, подацима о саобраћају, општој статистици, подацима из истраживачких пројеката који се финансирају из јавних фондова, као и одређеним књигама из библиотека. Сви ови подаци се могу поново користити у новим производима и услугама, како у јавном, тако и у приватном сектору. Ово може стимулисати нова тржишта, предузећа и запошљавање додајући вредност иновација на податке који су иницијално прикупљени. Наш задатак је сада да подстакнемо приватне компаније да ове типове података од општег интереса ставе на располагање државним управама, па чак и стартапима. Имагинативна поновна употреба података је нешто што треба да подстичемо и олакшамо њено ширење, унутар и између других сектора.“

Интернет ствари: покретач дигиталне трансформације глобалне привреде

Интернет ствари (ИС) је мултидимензионална и вишеструка парадигма. Описује начин на који су многе фиксне и мобилне „ствари“ са различитим нивоима „интелигенције“ међусобно повезане, детектовање / активирање, тумачење, комуницирање и обраду информација и размену знања преко хипервезираног ИС простора користећи различите типове платформи. ИС ће наметнути трансформацију пословања и донети фундаменталне промене у перспективама појединаца и друштва о томе како технологије и апликације раде у свету.

Овде можете преузети електронску књигу која пружа преглед стања технике за истраживање и иновације у доба конвергенције индустријског / пословног / потрошачког Интернета ствари (ИС). Ово је осмо издање које је објавио Европски истраживачки кластер за интернет ствари (IERC). Књигу је подржано у планирању и припреми подржао тим Комисије ГД CONNECT.

Први јединствени шалтер Коперникуса за крајње кориснике

Комисија је отворила Канцеларију за подршку Коперникуса ради подстицања рада Коперникус академије и Коперникус преносних мрежа, као два кључна инструмента у алатима за кориснике Коперникуса који се развијају. Коперникус пренос делују као мултипликатор у промоцији Коперникуса на локалном и регионалном нивоу, док је Академија мрежа универзитета и малих и средњих предузећа која раде на изградњи вештина студената и запослених у областима везаним за Коперникус. Канцеларија за подршку Коперникуса такође се бави питањима потенцијалних корисника података и информација Коперникуса, било да се ради о грађанима, предузетницима или државној управи. Грађани, предузећа и предузетници из ЕУ и дригих земаља, као и академици и истраживачи из целог свијета могу контактирати Канцеларију за подршку путем службе за помоћ и директне линије.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења