Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

11.9.2017.

Eurogeographics - Nedeljni pregled novosti u politikama

2017. godina – 36. nedelja

Dostupna je nova verzija Evropske referentne arhitekture za interoperabilnost

Komisija je objavila novu verziju evropske referentne arhitekture za interoperabilnost (EIRA©). EIRA© je model sadržaja koji definiše najvažnije gradivne blokove potrebne za stvaranje interoperabilnih sistema e-uprave. On pruža zajedničku terminologiju za IT arhitekte i olakšava razvoj digitalnih javnih usluga koje prelaze državne i sektorske granice. Nova EIRA© 2.0.0 uključuje sledeće značajne promene:

- Usaglašenost sa novim Evropskim okvirom za interoperabilnost i Akcionim planom za interoperabilnost

- Nadogradnja za ArchiMate© 3 (prethodno ArchiMate© 2.1)

- Poboljšana upotreba specifikacija interoperabilnosti

- Pojednostavljenje pravnog stanovišta

- Revidirani opis svih gradivnih blokova.

Zajedno sa novom EIRA©, Komisija je nedavno objavila ažuriranu verziju Alata za kartografiju. Ovo je alat za modelovanje IT rešenja baziranih na strukturi EIRA ©. EIRA © i Kartografski alat zajednički podržavaju interoperabilnost i ponovnu upotrebu IT rešenja od strane državnih uprava, čime se ubrzava dostavljanje javnih usluga na isplativ način.

Pošaljite povratne informacije na DIGIT-EIRA@ec.europa.eu.

Evropska agencija za operativno upravljanje IT sistemima velikih razmera (eu-LISA)

Komisija je održala prezentaciju o svom predlogu za obnovu Agencije eu-LISA u okviru Odbora LIBE. Cilj ovog predloga je da razmotri i prilagodi Regulativu kojom se osniva agencija, radi unapređenja funkcionisanja Agencije odgovorne za upravljanje informacionim sistemima (eu-LISA) koja je bila uspostavljena da bi odigrala ključnu ulogu u tehničkoj implementaciji novog pristup i razvoju interoperabilnih rešenja za centralizovane informacione sisteme EU. Eu -LISA je trenutno odgovorna za operativno upravljanje na centralnom nivou drugom generacijom Šengenskog informacionog sistema (SIS II), Viznog informacionog sistema (VIS) i Eurodac-a. Takođe joj se može poveriti razvoj i operativno upravljanje drugim velikim IT sistemima u oblasti sloboda, bezbednosti i pravde, ako to bude propisano relevantnim zakonodavnim instrumentima.

Jedinstveni digitalni pristup

Kao deo „paketa usklađenosti“, Komisija namerava da obezbedi jedinstvenu digitalnu pristupnu tačku za jednostavan i efikasan pristup mreži za preduzeća i građane, što obuhvata: (1) informacije o pravu Unije i nacionalnom zakonodavstvu i administrativnim zahtevima, (2) procedure, kao što je registracija preduzeća, i (3) usluge pružanja pomoći na zahtev. Pristup ovim uslugama bi bio nediskriminatoran, tj. građani i preduzeća iz drugih država članica bi imali potpuni pristup informacijama i uslugama. Ideja je deo šireg plana Komisije za digitalizaciju državne uprave i povećanje efikasnosti unutrašnjeg tržišta.

Kliknite ovde da biste pristupili punom brifingu Evropskog parlamentarnog istraživačkog servisa za Jedinstveni digitalni pristup.

Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja