22.11.2016.

Округли сто о Нацрту закона о националној инфраструктури геопросторних података

У оквиру јавне расправе о Нацрту закона о националној инфраструктури геопросторних података 21. новембра 2016. године у просторијама Привредне коморе Србије у Београду одржан је округли сто на ком су учешће узели представници министарстава, јавних предузећа, покрајинских органа и локалних самоуправа.

Уводну реч одржали су Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије и Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода.

Нацрт закона о националној инфраструктури геопросторних података представио је Дарко Вучетић, шеф Одсека за успостављање и развој НИГП-а.

Основни циљеви који се испуњавају доношењем овог закона су:

- креирање националне инфраструктуре за обезбеђивање геоинформација за јавни сектор, привреду и јавност уопште;

- обезбеђивање размене квалитетних, стандардизованих и интероперабилних скупова просторних података и сервиса заснованих на сарадњи унутар геосектора;

- ефикасна и исплатива размена информација између јавног и приватног сектора коришћењем заједничких просторних података кроз сервисе који гарантују доступност, квалитет и ажурност;

- креирање оквира за подршку развоја националног информационог друштва и међународне сарадње засноване на савременим иницијативама и учешће у актуелним европским пројектима.

Након одржане презентације учесници су узели активно учешће у дискусији и давању сугестија на Нацрт закона. Сви присутни су подржали доношење оваквог Закона који ће унапредити размену података како на националном и регионалном нивоу.

Јавна расправа о Нацрту закона трајаће до 7. децембра 2016. године.

Сви заинтресовани могу Нацрт закона преузети са сајта Републичког геодетског завода, а коментаре на текст могу доставити на електронску адресу: pp@rgz.gov.rs или поштом на адресу: Републички геодетски завод, Сектор за правне послове, Београд, ул. Булевар војводе Мишића бр. 39.