24.10.2016.

EuroGeographics је представио нови Управни одбор, који сачињавају виши представници Националних картографских, катастарских и земљишно-књижних институција из Европе.

EuroGeographics је представио нови Управни одбор, који сачињавају виши представници Националних картографских, катастарских и земљишно-књижних институција из Европе.

Током генералне скупштине Асоцијације 2016. у Будимпешти, Мађарска, чланови су изабрали Ан Катрин Фроступ, Норвешка картографска управа, Константина Колтонјука, Федерална служба за упис права, катастар и картографију (Росрејестр), Русија и Дарка Вучетића, Републички геодетски завод, Србија за чланове Одбора.
Поред тога, реизбор је додељен Ангели Матков, Државна агенција за земљишне односе и катастар, Молдавија и Ингрид Ванден Берге, Национални географски институт, Белгија, а чланови су такође изгласали Г-ђу Ванден Берге за још један двогодишњи председнички мандат.

Остали чланови Управног одбора EuroGeographics-а су: Вернер Хофман, Федерална канцеларија за метрологију и премер, Аустрија и три представника из земаља које пружају примарну подршку Асоцијацији: Француска, Немачка и Велика Британија. То су: подпредседник EuroGeographics-а, Хансјорг Кутерер из Федералне агенције за картографију и геодезију, Немачка, Силвејн Латаржет, Национални институт за географске информације и шумарство, Француска и Дејвид Хендерсон, из Геодетске управе, Велика Британија.

Преко 130 лидера и виших представника 51 организације из 41 земље је присуствовало годишњој Генералној скупштини коју је организовао Институт за геодезију, картографију и даљинску детекцију (ФÖМИ) уз подршку Службе за геоинформације Одбрамбених снага Мађарске, Мађарска. Дводневни догађај, одржан 3. и 4. октобра, је званично отворио др Шандор Фажекас, Министар пољопривреде Мађарске, уз говор добродошлице Г-дина Габора Фекете, генералног директора ФÖМИ-а и говорнике из Европске комисије, Уједињених нација, ЕуроСДР и пројекта Европски локацијски оквир (ЕЛФ), као и чланица EuroGeographics-а и чланова Управног одбора.

Дискусије су се фокусирале на искоришћавање снаге геопросторних информација из званичних извора путем будућих Европских локацијских сервиса. Делегати су такође разматрали начин на који би се будуће технологије, као што су сателитско позиционирање и радио-навигација, могле користитти у националним картографским, катастарским и земљишно-књижним институцијама за опште јавно добро.

Председница EuroGeographics-а, Г-ђа Ингрид Ванден Берге, је рекла: „Наше чланице су посвећене максимизацији користи од својих картографских и земљишних информација. Оне то чине развојем будућих Европских локацијских сервиса, као фундаменталног ресурса за Европу, који ће испунити висока очекивања корисника и допринети друштвеном развоју, привредном расту и еколошкој одрживости.“

„Задовољство нам је да се придружимо нашим колегама у Мађарској како бисмо ојачали нашу посвећеност пружању државним управама, привредним субјектима и грађанима могућности да користе нашу колективну експертизу, производе и услуге.“

Релевантне вести