13.02.2017.

EuroGeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 6. недеља

Нова правила омогућавају Европљанима да путују и уживају у онлајн садржајима без граница

У складу са споразумом који су ове недеље постигли преговарачи Парламента, Држава чланица и Европске комисије, Европљани ће ускоро моћи да у потпуности користе своје онлајн претплате на филмове, спортска дешавања, е-књиге, видео-игре или музичке сервисе током путовања унутар ЕУ. Нова регулатива је у оквиру иницијатива јединственог дигиталног тржишта за креирање правог интерног тржишта за дигиталне садржаје и сервисе и први споразум у вези са модернизацијом правила о копирајту у ЕУ. Будућа регулатива ће омогућити потрошачима да приступају својим сервисима за онлајн садржај када путују по ЕУ на исти начин као што им приступају кући. Сви провајдери који нуде сервисе онлајн садржаја уз накнаду ће морати да се придржавају нових правила. Бесплатни сервиси (као што су онлајн сервиси јавних ТВ или радио емиера) такође могу одабрати да својим претплатницима обезбеде портабилност.

Усвојен текст сада иде на формално усвајање Савета ЕУ и Парламента. Након усвајања, правила ступају на снагу у свим Државама чланицама ЕУ до почетка 2018. године, имајући у виду да регулатива даје рок од 9 месеци провајдерима и носиоцима права да се припреме за примену нових правила. Могућност приступа сервисима онлајн садржаја ће добити на још већем значају од 15. јуна 2017. године, када на снагу ступају нова правила о ромингу. Од тог дана ће људи који повремено путују плаћати цене као у националном саобраћају за мобилни интернет, у складу са правилима фер коришћења, без обзира где по ЕУ путују.

Одлука о имплементацији Galileo комерцијалних сервиса ступила на снагу

Одлука Комисије о имплементацији (ЕУ) 2017/224 од 8. фебруара 2017. године дефинише техничке и оперативне спецификације које омогућавају да комерцијални сервиси који су успостављени у оквиру програма Галилео испуне функцију наведену у члану 2. Регулативе, којим се прописује да комерцијални сервиси које нуди систем успостављен у оквиру програма Галилео морају омогућити развој апликација за професионалне или комерцијалне намене унапређењем перформанси и података са већом додатом вредношћу у односу на отворене сервисе, објављена је у Службеном гласнику.

На основу комерцијалних сервиса ће корисници система Галилео моћи да користе сервис високе тачности који се заснива на информацијама прецизног позиционирања тачака (ППТ) преко сигнала Е6-Б, чиме се на глобалном нивоу добија тачност испод једног дециметра; и комерцијални сервис за аутентификацију, који се заснива на енкрипцији кода сигнала Е6, што омогућава већу робусност професионалних апликација.

„BusinessEurope“ о примени регулативе о заштити општих података у пракси

Према наводима, сви сектори привреде су забринути да оригинална намера примене скупа правила о заштити података неће бити остварена у оквиру ГДПР, пошто коначна верзија оставља превише маневарског простора за Државе чланице и њихове институције за заштиту података. Према речима „BusinessEurope“, ово је изазов за првобитне намере хармонизације правила о заштити података јер ће се у пракси примењивати фрагментирана правила. Општа регулатива о заштити података (GDPR) садржи око 30 одредби према којима Државе чланице у својим законским регулативама могу дати нејасне одредбе.