13.03.2017.

EuroGeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 10. недеља

ГД GROW – Објављен план за спровођење стандардизације ИКТ у 2017. години

Комисија је објавила план за спровођење стандардизације ИКТ у 2017. години којим се идентификују активности које подржавају политике ЕУ. Овај план има јединствено становиште спрам стандардизације у области ИКТ (информационе и комуникационе технологије) њиховим повезивањем са законском регулативом и политикама ЕУ у областима као што су здравствена зашитита, клауд рачунарство, интелигентни транспортни системи, безбедност, доступност, Интернет ствари, е-управа и паметне мреже.

Веза са законском регулативом и политикама је од кључног значаја јер ИКТ стандарди преносе значајне технолошке захтеве у области приватности, безбеднсоти и доступности.

Пети сателит програма за осматрање Земље Copernicus успешно лансиран у орбиту

Најновији Copernicus сателит (Sentinel-2Б) је успешно лансиран 7. марта у 2:49 по централном европском времену са европског космодрома у Француској Гвајани. Он се придружио сателиту Sentinel-2А који је у орбити од 23. јуна 2015. године. Овим је завршена мисија Copernicus Sentinel 2. Уз најновији додатак, Copernicus може да израђује снимке високе резолуције који покривају читаву планету за само 5 дана, чиме је преполовљено потребно време за снимање читаве планете. Ово значи боље услуге за кориснике копнених и поморских карти, као што су пољопривредници, грађевинари, рибари и сви којима је потребан брз приступ минутно ажурним подацима о стању на терену.

Copernicus обрађује податке и корисницима пружа поуздане и ажурне информације кроз скуп сервиса у шест тематских области: праћење земљишта, поморско праћење, праћење атмосфере, климатске промене, реакције у кризним ситуацијама и безбедност.

DESI: Потребно је више напора и инвестиција за максимално коришћење ЈДТ

Комисија је објавила резултате Индекса дигиталне привреде и друштва (DESI) за 2017. годину, као алат који презентује резултате 28 ДЧ у широком дијапазону области, од могућности повезивања и дигиталних вештина, до дигитализације пословних и јавних услога. Уочен је напредак, али је јаз између врхунских дигиталних играча и земаља са слабијим резултатима и даље превелик.

Данска, Финска Шведска и Холандија су овогодишњи лидери, а за њима су Луксембург, Белгија, УК, Ирска, Естонија и Аустрија. Три водећа дигитална играча у ЕУ су такође и глобални играчи, испред Јужне Кореје, Јапана и САД. Словачка и Словенија су оствариле највећи напредак. Упркос одређеним побољшањима, поједине ДЧ као што су Пољска, Хрватска, Италија, Грчка, Бугарска и Румунија и даље заостају у свом дигиталном развоју у односу на просек ЕУ. Појединачни профили земаља су доступни онлајн.