30.5.2016.

Делегација Републичког геодетског завода и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре посетила је македонску Агенцију за катастар непокретности која данас управља једним од најсавременијих катастара непокретности у свету. Студијска посета је организована уз подршку Светске банке.

Традиционално добра сарадња са колегама из Македоније обновљена је организацијом ове студијске посете. Стручна посета представља наставак сарадње коју су директори Борко Драшковић и Славче Трпески започели у оквиру регионалног пројекта IMPULS.

Током тродневне студијске посете делегацији РГЗ-а и МГСИ, колеге из Македоније представиле су, кроз заједничке сесије и радионице, начин функционисања и организациону структуру Агенције коју воде. Циљ радионица био је да се стручњаци РГЗ-а упознају са изазовима на које су македонске колеге наилазиле приликом имплементације пројекта Светске банке како би преузели научене лекције и применили их током реализације пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који такође подржава Светска банка.

Македонија има савремен законски оквир који регулише област непокретности и подржава увођење модерног IT система и софтвера за обраду података у катастру. Једна од најважнијих карактеристика македонског катастра је њихова повезаност електорнским путем са другим државним институцијама и професионалним корисницима.

Македонска Агенција за катастар непокретности освојила је награду Светске банке за највећи допринос побољшању квалитета живота грађана у региону Европа и централна Азија 2010. године.

Агенцију за катастар непокретности Македоније до сада су, по препоруци Светске банке, посетиле многе делегације катастарских организација. Неке од њих су из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Албаније, Азербејџана, Никарагве, Хондураса и других.

Делегацију Републике Србије чинили су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Никола Миливојевић, саветник подпредседнице Владе и Јованка Атанацковић, помоћник министра, Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, Мирјана Радовић, Анита Божиновић и Соња Ракић из Сектора за катастар непокретности, Дарко Вучетић, Вук Јевтић, Данка Гарић и Драган Богдановић из Сектора за ИКТ, Гордана Зорић и Слободан Живановић из Сектора за правне послове, Марија Рашковић из Сектора за стручни и инспекцијски надзор, Славица Дамљановић из Сектора за топографију и картографију и Нада Теодосијевић, Петар Јованов и Маја Радовић из Јединице за имплементацију пројекта Светске банке.

Посета Републичког геодетског завода и представника ресорног министарства Агенцији за катастар непокретности изазвала је интересовање македонских медија. У разговору са новинарима директори Славче Трпески и Борко Драшковић представили су досадашњу сарадњу и планове о будућим активностима.

Сарадња српског и македонског катастра

Погледајте видео на следећем линку

 

Релевантне вести