20.05.2016.

Ванредна генерална скупштина асоцијације Eurogeographics

Ванредна генерална скупштина асоцијације Eurogeographics одржана је у Лувену, Краљевина Белгија, 10. и 11. маја 2016. године.

Домаћин овогодишње ванредне скупштине био је Ирски институт у Лувену који се налази у саставу старог ирског колеџа и представља међународни центар за образовање, обуку и истраживање у европским и међународним пословима.

Ванредна генерална скупштина је уведена да се обезбеди:

  • контрола пословања асоцијације и прихватање рачуна од стране чланова;

  • прилика за чланове да сазнају више о мрежама размене знања и развоја производа и услуга;

  • могућност за организације које желе да постану нови чланови асоцијације;

  • форум на којем се расправља о потребама институција чланова асоцијације;

  • брифинг за саветнике о главним питањима пословања који ће бити представљен током Генералне скупштине и др.

На ванредној скупштини било је присутно више од 60 делегата из 32 земље чланице EuroGeographics-а. Скупштину су отворили председница EuroGeographics-а Ингрид Ванден Берге и генерални секретар и извршни директор EuroGeographics-а Мајк Кори.

Ден Поул, директор PSMA Аустралије и главни гост ванредне скупштине, одржао је уводну презентацију о структури и компонентама за управљање геопросторним подацима у Аустралији са посебним освртом на искуства у примени “Open Data” концепта, док је Мартин Салзман, председник EuroSDR-а, одржао кратку презентацију о резултатима успешне сарадње између EuroSDR-а и EuroGeographics-а.

Током скупштине разматране су многе кључне теме са посебним фокусом на будућност ЕЛФ пројекта. Презентован је статус на развоју ЕЛФ платформе, постигнути резултати, нацрт стратегије и визије о будућем функционисању и развоју платформе, начин прикупљања података и сервиса и др. Такође, приказана је техничка инфраструктура платформе као и рад на развоју производа и пословне стратегије. На крају сесије су организовани округли столови који су имали за циљ да представници свих институција узму учешће у дефинисању стратегије за развој ЕЛФ платформе.

Другог дана ванредне скупштине представљене су радне групе EuroGeographics-а и њихове активности током 2015. и 2016. године као и будући планови. Такође, представљене су и активности на изради производа EuroGeographics-а и сарадњи EuroGeographics-а са осталим релевантним институцијама.

Ванредна генерална скупштина је искоришћена и за унапређивање сарадње између Републичког геодетског завода и сличних институција из Европе. На скупштини је примљена Данска агенција за геоподатке као пуноправна чланица асоцијације.