28.04.2016.

Мисија Светске банке - Април 2016.

У оквиру друге Мисије светске банке на пројекту „Унапређење земљишне администрације у Србији“ Републички геодетски завод посетили су Ричард Гровер, специјалиста за масовну процену, Румјана Тончевска, стручњак за ИТ, Анчал Ананд, специјалиста за земљишну администрацију, Тони Лемб, правник. Мисију је предводила Викторија Стенли, експерт за рурални развој и земљиште.

Посета Светске банке, током које су чланови Мисије испратили развој пројекта, отворена је састанком у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 22. априла 2016. године. На састанку су учествовали државни секретари Дејан Трифуновић и Имре Керн, директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић са својим тимом и представници министарстава и стејкхолдера.

Током шест дана Мисије разговарало се о различитим темама: коришћењу сателитских снимака за израду регистра објеката, унапређењу регистра купопродајних цена, унапређењу катастра непокретности и уклањању заосталих предмета, побољшању квалитета података у КН-у. Посебна пажња била је посвећена даљем развоју Националне инфраструктуре геопросторних података и дефинисању стратешких и пословних циљева Републичког геодетског завода.

Представници Светске банке показали су велико интересовање за пројекат нове електронске писарнице РГЗ-а и истакли да су веома задовољни њеним квалитетом и функционисањем. Румјана Тончевска, ИТ стручњак исказала је уверење да је ово велики корак напред у развоју ИТ система РГЗ-а.

Мисија Светске банке завршена је анализом родне равноправности у домену власништва над непокретностима, а потом је у просторијама Републичког геодетског завода одржан завршни састанак. Представници РГЗ-а, Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и Светске банке сложили су се око рокова за предстојеће активности и усагласили акциони план за наредни период.

Следећа мониторинг мисија Светске банке биће одржана у септембру.