15.10.2015.

Пленарни састанак UN-GGIM за Европу одржан у Београду

Други пленарни састанак Иницијативе Уједињених нација за управљање глобалним геопросторним подацима за Европу (UN-GGIM за Европу) одржан је 7. 10. 2015. године у Београду.

Састанак су организовали Секретаријат UN-GGIM за Европу, EuroGeographics и Републички геодетски завод који је био домаћин скупа. На пленарном састанку учествовали су руководиоци европских картографских и катастарских институција, представници институција које се баве статистиком и представници кључних европских организација и тела.

Састанак је отворила стална координаторака Уједњених нација у Србији и стална представница Програма Уједињених нација за развој Ирена Војацкова - Солорано. У уводној речи она је истакла да расте свест о значају геоинфомација за потребе управљања животном средином. Климатске промене изазивају елементарне катастрофе које намећу миграције становништва. Програм Уједињених нација за развој подржава концепт бесплатног приступа подацима (open data) и размену геоинфомација за потребе заштите од елементарних непогода. Добар пример практичне примене просторних података су прошлогодишње поплаве на Балкану.

Председавајући извршног одбора UN-GGIM за Европу Бенгт Кјелсон председавао је радним делом састанка. Видео линком из Њујорка делегатима се обратио директор канцеларије Уједињених нација за статистику Стефан Швејнфест. Кључни говор је одржао Линус Бенгтсон извршни директор непрофитне организације из Шведске Флоумајндер (Flowminder) која помаже унапређење јавног здравља. Он је демонстрирао бројне примере коришћења просторних података за праћење ширења заразних болести и анализе стања на основу демографских података.

Размотрени су закључци петог глобалног заседања GGIM-а који је одржан у августу 2015. у Њујорку. Наглашена је важност агенде одрживог развоја после 2015. године и истакнута важност просторних информација за потребе смањења утицаја изазваних климатским променама и за управљање у случају катастрофа. Према резолуцији Уједињених нација, која је усвојена почетком ове године, глобални геодетски референтни оквир представља основу просторних информација.