14.10.2015.

EuroGeographics генерална скупштина 2015

Потпредседнца владе и Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић отворила је EuroGeographics генералну скупштину 2015.

Шеснаеста EuroGeographics генерална скупштина, одржана од 4. до 6. 10. 2015. године у Београду, била је најбројнија до сада. Учествовало је преко 150 делегата из 47 европских организација. Републички геодетски завод је био домаћин и коорганизатор генералне скупштине.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић отворила је EuroGeographics скупштину. Потпредседница Михајловић је истакла важност повезивања са другим земљама у циљу обезбеђивања ефикасног и поузданог система за размену геоинформација. Она је изразила задовољство што је Србија домаћин скупа који доприноси стварању платформе за европски локацијски оквир (ELF).

Градски менаџер Горан Весић нагласио је значај умрежавања геопросторних података који ће омогућити инвеститорима да провере информације о појединим локација на којима желе да граде. Као представник градске власти навео је да Београд постаје све чешће домаћин значајних европских скупова.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић је упознао присутне о дугој традицији геодетске професије у Србији као и о основним надлежностима РГЗ. Поред осталог, истакао је најважније резултате у протеклом периоду у успостављању катастра непокретности, геодетских мрежа, дигитализацији података, израде топографко-катастарских производа и повезивања са другим институцијама ради размене геоинформација. Драшковић је нагласио да је приоритет РГЗ-а размена геопоросторних података на европском нивоу кроз учешће у креирању платформе за европски локацијски оквир. Такође, говорио је о посвећености РГЗ-а да унапреди транспарентност и доступност података ради развоја ефикасних јавних сервиса.

Председница EuroGeographics-а Ингрид Ванден Берге указала је на кључну улогу успостављања европске платформе за просторне податке, при чему ће у почетној фази бити доступни подаци из европских катастарско-картографских институција, док ће се касније проширивати и са новим подацима из других извора. Указала је да ће корисници широм Европе имати лак приступ просторним подацима што је од великог значаја за инвеститоре и самим тим ће подстаћи привредни развој укључених земаља.

Дејв Ловел, генерални секретар и извршни директор асоцијације, упознао је присутне о новоизабраним руководиоцима и кандидатима за чланове управног одбора EuroGeographics-а.