14.10.2015.

Четврта Коперникус конференција за источну Европу

Конференција је одржана 01. и 02. 10. 2015. године у Букурешту.

Коперникус конференцији за источну Европу посвећена источноевропским корисницима Коперникус података и провајдерима сервиса у оквиру Коперникус програма.

Конференцију су организовали Европска свемирска агенција, Европска Комисија, Румунска свемирска агенција и Eurisy асоцијација, а под покровитељством румунског Министарства просвете и науке и парламента Румуније.

Коперникус конференција представља значајан годишњи скуп за заједницу која се бави активностима на осматрању Земље у источној Европи и промовисање напретка који је остварио Коперникус програм у обезбеђивању квалитетних и поузданих података сателитских система који су корисни за област заштите животне средине, пољопривреде, управљања ризицима од непогода, безбедоносне мере и друге.

Првог дана конференције предавачи су нагласили да доступност импресивне количине података и информација о осматрању Земље има велики значај за активности у вези са климатским променама, хуманитарним акцијама, као и за имплементацију европске политике у области заштите животне средине и безбедности.

Другог дана конференције су презентоване информације о недавно активираним сателитским системима: Sentinel-1 SAR систему и Sentinel-2 супер-спектралном оптичком систему. Такође, одржан је и округли сто са темом „Утицај ЕО података на одрживо управљање Дунавском регијом“. Разматрани су потенцијални модели прекограничне сарадње, статус на имплементацији политике отворених података и INSPIRE директиве у региону. Размењене су информације о тренутним и будућим активностима надлежних институција.

Закључак скупа је да само јавно и слободно доступни Sentinel подаци обезбеђују неопходан основ за успешну оперативну примену Copernicus програма и само на тај начин ће се омогућити да источноевропске земље имају приступ и адекватно користе податке које програм обезбеђује. Тиме ће знатно допринети активностима на праћењу климатских промена и мотивисаће све учеснике да кроз развој апликација обезбеђују неопходне геопросторне информације за различите потребе.