29.09.2015.

РГЗ ради на унапређивању питања родне равноправности

Тим Републичког геодетског завода учествовао је на регионалном округлом столу на тему „Успешне приче за западни Балкан и размишљања о будућој подршци“ који је одржан у Драчу, у Албанији, а који су организовали УН ЖЕНЕ, Организација за храну и пољопривреду FAO, Светска банка и Немачка организације за међународну сарадњу GIZ.

Овај округли сто наставак је програма започетог на иницијативу Светске банке пре две године у оквиру кога је српски тим узео учешће реформом „Једнакост за све“ чији је циљ да се услуге РГЗ-а и катастра непокретности учине приступачнијим угроженим групама и особама са инвалидитетом.

У оквиру сесије „Успешне праксе из региона“ српски тим представио је своје активности и планове. Реформа „Једнакост за све“ биће део Пројекта за управљање непокретностима у Србији који се спроводи уз подршку Светске банке. Активности ће обухватати организацију пружања услуга катастра на терену код клијента, реновирање одабраних локалних служби за катастар непокретности за лакши приступ особама са инвалидитетом, изградњу капацитета за запослене у локалним службама, осигурање комуникационих стратегија и прикупљање родно сензитивних података.

Ентузијазам, размена идеја и искустава између националних тимова показала је да су промене могуће упркос још дубоко укорењеним обичајима и традицији. Регионални приступ и регионална размена од великог су значаја за сваки од тимовима, који на примерима добрих пракси земаља у окружењу и уз подршку међународних институција, а са добро утемељеним правним оквирима, настављају свој рад на унапређењу питања родне равноправности на западном Балкану.

Промотивни видео.