21.08.2015.

Посета EuroGeographics руководства

Руководство EuroGeographics-а је посетило Републички геодетски завод у периоду од 19. до 20. августа 2015. године ради сагледавања статуса на припреми EuroGeographics генералне скупштине и UN-GGIM: Europe састанка у Београду.

Дејв Ловел, генерални секретар и извршни директор EuroGeographics-а и Патрисиа Сокацова, руководилац задужен за комуникацију са члановима асоцијације, посетили су Републички геодетски завод 19. и 20.08.2015. године у циљу сагледавања статуса активности на организацији предстојећих догађаја. Републички геодетски завод је домаћин и заједно са EuroGeographics-ом коорганизатор шеснаесте EuroGeographics генералне скупштине и другог пленарног састанка UN-GGIM: Europe у Београду у хотелу Метропол од 4.10. до 7.10.2015. године. Скупу ће присустовати руководство европских катастарско-картографских установа, као и представници европских институција као што су Еуростат и Европска агенција за животну средину.

Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, примио је руководиоце EuroGeographics асоцијације. Поред размене информација о активностима на организацији генералне скупштине, разговарало се и могућностима даље сарадње са чланицама европске асоцијације ради подршке при имплементацији актуелних и предстојећих пројеката.

Дејв Ловел је нагласио важност недавно усвојене резолуције Уједињених нација на скупштини у Њујорку која промовише употребу поузданих геоинформација у мерењу и праћењу циљева развојне агенде после 2015. године. Састанак UN-GGIM: Europe у Београду је јединствена прилика да се подигне свест о улози геоинформација у одрживом развоју, с посебном интересом за земљишну администрацију, управљање животном средином, смањење последица од елементарних непогода, као и интеграција са статистичком подацима.

Имајући у виду важност догађаја који су поверени да се организују у Београду, директор Републичког геодетског завода је истако жељу да се искористи прилика да се упозна целокупна европска гео-заједница и националне институције о значају послова на обезбеђењу геоинформација за потребе јавне администрације, привреде и грађана.