06.09.2017.

Најава соларне и геомагнетске буре

Соларно геомагнетска бура, која је најављена за 6. и 7. септембар, слабијег је интезитета у односу на соларне олује из 2003. и 1998. године, али ће моћи да је осете метеоропате, хронични болесници и хиперсензитивне особе. Такође, може утицати на метеоролошке прилике, а постоји и могућност да изазове проблеме у раду сателитских и комуникационих система.

То су све геоефективни утицаји соларних и геомагнетских бура на рад сложених техничких и технолошких система у радној и животној средини, као и различити утицаји на људску делатност. Због тога је потребно ову најаву соларне и геомагнетске буре (олује) користити као меру упозорења.

Мере упозорења обухватају следеће активности:

    Геомагнетска опсерваторијска мерења је потребно изводити по посебном режиму рада,
    Могуће су нерегуларности или сметње у раду уређаја и инструмената за праћење геопросторних података,
    Геоефективност соларне и геомагнетске буре може имати утицаја на промене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика,
    Биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, морају се пратити упутства и препоруке медицинских установа и друго.

Савет: Када знамо какви се геомагнетски дани најављују, онда је лакше припремити тело и душу, да ту узбуркану магнетизацију унесу и пренесу у наше животе.

У оквиру Републичког геодетског завода постоји организована Геомагнетска опсерваторија Гроцка (GCK), на којој се изводе испитивања соларно-геомагнетских поремећаја. На основу међународне сарадње и размене опсерваторијских геомагнетских података у оквиру INTERMAGNET-а (Светске мреже геомагнетских опсерваторија), наша Опсерваторија може дати најаву тј. прогнозу соларне буре и са њом повезане јоносферске и геомагнетске буре.

На Геомагнетској опсерваторији Гроцка се обављају континуална мерења и регистрације којима се прате промене индекса соларно-геомагнетске активности, а та истраживања су део истраживања космичког, соларног и магнетског времена (Space, Solar & Magnetic Weather).

На следећем линковима можете пратити активности гемагнетског поља свим деловима света:
http://spaceweather.com
http://www.sidc.be/index.php
http://www.sidc.be/products/cactus/
http://www.sidc.be/products/flaremail/

/content/Vesti/2017/septembar/solar-01.jpg

/content/Vesti/2017/septembar/solar-02.jpg

/content/Vesti/2017/septembar/solar-03.jpg