24.5.2016.

Србија је први пут добила платформу која омогућава да сви просторни и урбанистички планови буду доступни путем Интернета за инвеститоре, јавне службе које раде на издавању грађевинских дозвола и све грађане.

У среду, 25. маја у 11:00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова број 6/III, биће свечано пуштен у рад Централни регистар планских докумената. На представљању ће говорити Александра Дамњановић, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, вршилац дужности директора USAID Мисије у Србији Милан Павловић и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић. Централни регистар планских докумената већ сада садржи око 200 просторних и урбанистичких планова који су путем Интернета лако доступни и претраживи путем адресе, катастарске парцеле, или једноставним кликом на одређену тачку на мапи Србије. Планови се могу разгледати путем Интернет апликације, снимити за касније разгледање, или једноставно одштампати. Ова платформа је развијена у оквиру Републичког геодетског завода уз подршку USAID Пројекта за боље услове пословања.

Од 17. децембра 2015. године су градови и општине обавезни да све новоусвојене просторне и урбанистичке планове у дигиталном облику доставе у Централни регистар. Многе општине су се ангажовале на томе да доставе у дигиталном облику и раније усвојене планове, захваљујући чему систем сада садржи око 200 планова. Тај број се из недеље у недељу повећава.

Захваљујући овом систему, грађани ће моћи да закључе и које су то црне мрље на карти Србије за које локалне власти нису донеле планове, или их нису доставиле у Централни регистар. Очекујемо да формирање Централног регистра планских докумената буде значајно олакшање инвеститорима када разматрају потенцијалне локације за своја улагања, као и јавним службама у поступку издавања грађевинских дозвола.

Релевантне вести