29.9.2017.

2017. година – 38. недеља

 

2017. година – 38. недеља

Анкета о Отвореним европским локацијским сервисима (Опен ЕЛС) – МОЛИМО ВАС ЗА УЧЕШЋЕ!

Један од резултата пројекта Отворени европски локацијски сервиси (Опен ЕЛС) је стварање оквира политике који ће обухватати и развој политике отворених података. Ова политика ће узети у обзир националне и европске варијације и тумачења и подржати превазилажење политичких препрека у дељењу података и веб сервиса. Као део овог рада, желели бисмо да од вас затражимо допринос попуњавањем анкете: https://www.surveymonkey.com/r/NMCAOPENDATA

Жељени рок за попуњавање овог кратког упитника је 9. октобар. Ово је прва од две анкете за Опен ЕЛС које ће бити послате члановима у наредним седмицама. Друго истраживање, које се спроводи заједно са ЈРЦ-ом, ће нам помоћи да боље разумемо доступност и услове коришћења специфичних отворених података. Имајте на уму да ЕуроГеограпхицс планира да поделити резултате овог истраживања са Европском комисијом. Ако имате поверљиве информације које не желите да поделите са Европском комисијом, али мислите да би нам биле корисне, молимо вас да их пошаљете на: dominik.kopczevski@eurogeographics.org).

Комисија је формирала форум експерата за превазилажење прекограничних препрека

Да би се искористили пуни економски потенцијали пограничних регија ЕУ, Комисија покреће „гранични контакт“. У складу с позивом председника Јункера да осигура правичност на јединственом тржишту у свом говору о стању уније за 2017. годину, гранични контакт ће помоћи пограничним земљама да боље сарађују кроз низ конкретних акција. То ће допринети (1) побољшању приступа радним местима, (2) услугама као што су системи здравствене заштите и јавног превоза и (3) омогућити прекогранично пословање. Ова иницијатива је део шире комуникације "Подизање раста и кохезије у пограничним регионима ЕУ", са низом нових акција и списка текућих иницијатива, како би се граничне регије ЕУ брже развијале и зближавале. Осим стварања граничног контакта, Комисија ће одабрати до 20 пројеката који ће показати иновативна решења за уклањање прекограничних препрека. Позив за пројекте покреће се до краја 2017. године. Гранични центар ће бити у функцији од јануара 2018. године.

ГД ЦНЕЦТ отворила јавну расправу о разматрању директиве о поновној употреби ИЈС

Комисија покреће јавну расправу у циљу разматрања директиве о поновном коришћењу информација јавног сектора (Директива о ИЈС). Као што је предвиђено у средњорочном прегледу стратегије јединственог дигиталног тржишта у мају 2017. године (ЦОМ (2017) 228), а у циљу испуњавања циљева стратегије у области економије података, Комисија припрема иницијативу о приступачности и поновној употреби јавних и јавно финансираних података, а истовремено и даље истражује питање приватних података који су од јавног интереса. Директива о ИЈС 2003/98/ЕК је кључни елемент европске стратегије за отварање владиних података за коришћење у привреди и за постизање друштвених циљева. Комисија покреће ревизију Директиве о ИЈС, која испуњава периодичну обавезу ревизије садржану у члану 13, а у исто вријеме унапређује циљеве стратегије ЈДТ у области економије података. Питања ове онлајн расправе обухватају и евалуацију тренутне имплементације Директиве и проблеме, циљеве и могуће опције за будућност.

Рок за одговоре је 12. децембар 2017. године. 

 

Релевантне вести