04.09.2017.

Најава соларне и геомагнетске буре

Интензивна соларно геомагнетска бура најављена је за период 06 - 07. септембар 2017. године. Када се успоставе такви поремећени услови у Геопростору, може доћи до нерегуларности у раду сателитских и комуникационих система, електро мреже и дистрибутивних система, мобилне телефоније, ГПС технологија, радарских система, система за навигацију.
 

/content/galerija/2017/septembar/20170906_nk3.jpg

То су све геоефективни утицаји соларних и геомагнетских бура на рад сложених техничких и технолошких система у радној и животној средини, као и различити утицаји на људску делатност. Због тога је потребно ову најаву соларне и геомагнетске буре (олује) користити као меру упозорења.

Мере упозорења обухватају следеће активности:

  • Геомагнетска опсерваторијска мерења је потребно изводити по посебном режиму рада,
  • Могуће су нерегуларности или сметње у раду уређаја и инструмената за праћење геопросторних података,
  • Геоефективност соларне и геомагнетске буре може имати утицаја на промене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика,
  • Биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, морају се пратити упутства и препоруке медицинских установа и друго.

Савет: Када знамо какви се геомагнетски дани најављују, онда је лакше припремити тело и душу, да ту узбуркану магнетизацију унесу и пренесу у наше животе.

У оквиру Републичког геодетског завода постоји организована Геомагнетска опсерваторија Гроцка (ГЦК), на којој се изводе испитивања соларно-геомагнетских поремећаја. На основу међународне сарадње и размене опсерваторијских геомагнетских података у оквиру ИНТЕРМАГНЕТ-а (Светске мреже геомагнетских опсерваторија), наша Опсерваторија може дати најаву тј. прогнозу соларне буре и са њом повезане јоносферске и геомагнетске буре.

На Геомагнетској опсерваторији Гроцка се обављају континуална мерења и регистрације којима се прате промене индекса соларно-геомагнетске активности, а та истраживања су део истраживања космичког, соларног и магнетског времена (Спаце, Солар & Магнетиц Wеатхер).

На следећем линковима можете пратити активности гемагнетског поља свим деловима света:

хттп://спацеwеатхер.цом
хттп://www.сидц.бе/индеx.пхп
хттп://www.сидц.бе/продуцтс/цацтус/
хттп://www.сидц.бе/продуцтс/фларемаил/

/content/galerija/2017/septembar/20170906_nk1.jpg

/content/galerija/2017/septembar/20170906_nk2.jpg

/content/galerija/2017/septembar/20170906_nk4.jpg