04.09.2017.

EuroGeographics - Недељни преглед новости у политикама

2017. година – 35. недеља

Искажите своје мишљење о политикама и законима ЕУ

У оквиру Агенде за бољу регулативу, Комисија жели да пажљивије саслуша ставове грађана и заинтересованих страна при изради предлога политика и закона, те је створила веб страницу на којој можете пратити и дати повратне информације о главним иницијативама Комисије у различитим фазама процеса доношенја закона и креирања политика. У овом простору можете делити своје погледе на:

• мапе пута и процене почетног утицаја, који постављају идеје за нове законе и политике или за процене постојећих;

• законодавне предлоге и пратеће процене утицаја, који се прослеђују Европском парламенту и Савету након што их Комисија прихвати;

• нацрте делегираних и имплементативних аката, који измењују или допуњују постојеће законе или постављају услове да се постојећи закони имплементирају на исти начин широм ЕУ.

Искажите своје мишљење - корак по корак: Региструјте се на веб адреси помоћу налога "ЕУ Логин" или налога друштвених мрежа; пратите упутства на сајту. Када се пријавите, можете изабрати иницијативу са листе и дати повратне информације. Можете се претплатити на пријем обавештења када се додају нове иницијативе; подесити своје корисничке преференције кликом на ''''Управљање пријавама''''.

У било ком тренутку можете такође поделити своје ставове о томе како поједноставити законе ЕУ и смањити регулаторно оптерећење. Ваше идеје могу се доставити на РЕФИТ платформу која даје препоруке Комисији за праћење акција.

Европски портал за податке – вебинар са практичним примерима поновне употребе отворених података

Организовањем вебинара 22. септембра, од 12 до 15 часова, Европски портал за податке води издаваче, кориснике и друге заинтересоване за отворене податке на пут кроз различите активности Европског портала за податке. Изабрани случајеви коришћења отворених података који су прикупљени од стране Европског портала за податке биће представљени како би публици пружили практичне примере поновне употребе отворених података. Овај вебинар је део серије вебинара који показује како искористити предности отворених података, како превазићи типичне изазове како у објављивању употреби отворених података и истражује поновно коришћење отворених података у одређеним секторима. Ако сте заинтересовани да откријете више о отвореним подацима и шта вам нуди Европски портал за податке, побрините се да не пропустите и региструјете се за вебинар.

Комисија оглашава позив за предлоге: Оквирни споразум о партнерству Керолајн Хершел

Као део своје стратегије за повећање броја корисника Коперникуса, Комисија објављује позив за подношење предлога за успостављање Оквирног партнерског споразума Кероланј Хершел (ФПА) између Комисије и земаља учесница у Коперникусу. Овај 4-годишњи ФПА ће олакшати суфинансирање Комисије за националне, регионалне и локалне акције у земљама учесницама у Коперникусу. ФПА садржи три различите радне линије (назване "Нивои"): Ниво 1: повећање броја корисника на националном нивоу; Ниво 2: глобална акција; Ниво 3: пословна решења и иновативни производи и апликације, кандидати морају бити основани у једној од земаља учесница у Коперникусу (28 држава чланица ЕУ + Норвешка и Исланд) и мора бити представљен од стране конзорцијума ДЧ, које представљају јавни органи (или тела са мисијом јавне службе). Укупни буџет намењен за суфинансирање пројеката процењује се на 1 000 000 ЕУР по посебном споразуму о додели бесповратних средстава. Пријаве се морају послати Европској комисији најкасније до 18. октобра 2017. године.

Погледајте позив за достављање предлога и преузмите пратећу документацију …