16.11.2017.

EuroGeographics - Недељни преглед новости у политикама

Комисија усвојила програм рада за 2018. годину
Програм рада за 2018. годину има двоструки фокус. Прво, програм рада поставља ограничен број циљаних законодавних мера за завршетак рада у приоритетним областима политике у наредним месецима. Комисија ће поднети све предлоге закона најкасније до маја 2018. године. Тиме ће Парламенту и Савету оставити довољно времена и простора за завршетак законодавног рада пре избора у јуну 2019. године. Друго, програм рада такође представља низ иницијатива које имају будућу перспективу, с обзиром да нова Унија 27 обликује властиту будућност до 2025. године. Ове иницијативе одражавају дебату која је покренута од стране Беле књиге Комисије за будућност Европе и говора о стању уније.
Као иу претходним годинама, програм рада даје низ предлога који произилазе регулаторне примерености и резултата (REFIT) из прегледа постојећих закона. Програм рада Комисије.
ГД GROW – објављена средњорочна евалуација за Цоперницус
Овај извештај наглашава кључне налазе средњорочне евалуације европског програма за праћење Земље, Цоперницус, након три године примене. Извештај је заснован на спољној студији која је спроведена у име Комисије у складу са обавезом из члана 32. Уредбе о Цоперницус-у. Евалуација пружа драгоцен увид у другу половину спровођења програма и дефинисање приступа будућим иницијативама Цоперницус-а.
Кликните овде да бисте приступили пуном тексту.
Пленарно заседање ЕП – посланици усвојили одлуку о отварању трилатералних разговора о предлогу за е-приватност
Предлог „Регулатива Европског парламента и Савета о поштовању приватног живота и заштити података о личности у електронским комуникацијама и укидању Директиве 2002/58/СЕ (Уредба о приватности и електронским комуникацијама)“ разматра Директиву о приватности, која предвиђа циљеве стратегије ЈДТ и обезбеђује конзистентност са ГДПР-ом. Ово обезбеђује заштиту основних права и слобода, посебно поштовање приватног живота, поверљивост комуникација и заштиту података о личности у сектору електронских комуникација. Такође гарантује слободно кретање података, опреме и услуга електронских комуникација у Унији. У секундарном праву Уније примењује се основно право на поштовање приватног живота, с обзиром на комуникације, као што је наведено у „Повељи о основним правима Европске уније“.
Овај предлог је посебан закон за ГДПР и представља разраду и допуну у погледу података електронских комуникација које се квалификују као подаци о личности. Сва питања која се односе на обраду података о личности којима се предлог не бави директно су обухваћена ГДПР-ом.

Релевантне вести