16.11.2017.

EuroGeographics - Недељни преглед новости у политикама

ЕП – Прво електронско потписивање законодавног акта ЕУ
Прво електронско потписивање законодавног акта ЕУ одржано је у среду 25. октобра у Европском парламенту у Стразбуру. Председник ЕП Антонио Тајани и Мати Масикас из Естонског председништва Саветом електронски су потписали правно обавезујуће текстове ревидиране уредбе о сигурности снабдевања гасом, чиме је отворен пут за ступање на снагу. Ова церемонија означава први јавни корак у процесу електронског потписивања на нивоу ЕУ и показује посвећеност ЕУ имплементацији "eIDAS-а", регулативе у целој ЕУ која успоставља предвидљиво регулаторно окружење које ће омогућити сигурне и глатке електронске интеракције између предузећа, грађана и државне управе.
„Срећан сам што данас можемо електронски потписати овако важну Уредбу. Естонија је на челу процеса дигитализације. Требало би да искористимо замах председништва Естоније да промовишемо више дигиталних решења. Европски парламент је у свом извештају о е-управи у мају ове године затражио од институција ЕУ да буду пример у области е-управе. Данас одговарамо на сопствени позив. Тај потпис представља демонстрацију како дигитална решења могу да раде у пракси“, рекао је Тајани.
СЕ – Седми извештај о економској, социјалној и територијалној кохезији
Комисија је објавила свој седми извештај о економској, социјалној и територијалној кохезији који показује како је кохезија еволуирала у регијама ЕУ у посљедњих неколико година и анализира утицај националних политика, кохезионе политике и других политика ЕУ. Обједињавањем података и налаза, извештај има за циљ да провери колико је Европа кохезивна или подељена са економског, социјалног и територијалног становишта. Штавише, она разматра мере које повезују ефективност европских структурних и инвестиционих фондова (ЕСИ) за одржавање доброг економског управљања.
Кликните овде да бисте приступили извештају.
ЕЕА презентовала први нацрт спецификације за будући ЦоринеЛандЦовер друге генерације
CorineLandCover друге генерације ће садржати компоненту CLC-Backbone, која се састоји од стабилне референтне геометрије трајних карактеристика простора, а нарочито линеарних мрежа (путеви, железнице и реке). Нацрт спецификације предлаже да се ова референтна геометрија заснива на функцијама путева, железница и објеката OpenStreetMap-а, а не узима у обзир ауторитативне податке ДЧ везане за ове теме. Предложено је да националне картографске и катастарске агенције траже од својих националних представника у Eionet-у да подстакну Copernicus да разматра ауторитативне податке ДЧ као потенцијални извор за CLC-Backbone. Погледајте листу националних представника у Eionet-у на https://www.eea.europa.eu/about-us/countries-and-eionet/list-of-members-of-the-nfp-eionet-group и http://www.eionet.europa.eu/ldap- roles /?role_id=eionet-nrc-landcover-mc

 

 

 

 

 

Релевантне вести

Директор РУГИПП-а Драган Станковић подржао РГЗ у унапређењу модела пословања

"Модел који ми имамо у Републици Српској представља нешто што би Републички геодетски завод (РГЗ) Србије могао да преузме од нас. Сматрам да наш систем функционише беспрекорно и верујем да би те предности требало да препознају не само колеге из РГЗ-а, већ и Влада Србије. Још 2010. године, Влада Републике Српске уочила је изазове које смо имали док смо били под Министарством правде, а од тада смо као самосталан републички орган постали много ефикаснији у доношењу одлука, предлагању закона и прилагођавању новим технологијама. Данас, када свет користи вештачку интелигенцију и напредне технолошке алате, неопходно је брзо реаговати и пратити развој. То је пут којим Србија треба да крене." изјавио је Станковић директор РУГИПП-а, мр Драган Станковић на Првом сабору геодета Србије и Српске.