07.12.2017.

Либан заинтересован за развојно искуство у Републичком геодетском заводу

У периоду 04-05. децембра 2017. године директор Либанског катастра и регистра права на непокретностима посетио је Републички геодетски завод ради ближег упознавања са развојним искуствима.

Господин Џорџ Марави (Georges Maarrawi) је боравио у посети Републици Србији у периоду 04.-05 децембра 2017. године због информација које је добио у интернационалним круговима о интензивном развоју и иновативним реформама које у свом пословању спроводи Републички геодетски завод.
04. децембра господин Марави је испратио НИГП конференцију у организацији Завода: “ПРОНАЂИ, ПОВЕЖИ, ПРИКАЖИ – Наше речи за будућност” која је одржана у Клубу посланика у Београду. На конференцији је представљено ново напредно решење за дигиталну НИГП платформу и говорили су уважени гости из земље и иностранства на тему изазова и могућности које пружа упаривање и комбиновање различитих геопросторних података.
05. децембра је приређена презентација досадашњег развојног искуства поводом масовне процене вредности непокретности са плановима даљег развоја. Заинтересованост за масовну процену је проистекла из опредељења Владе Либана ка имплементацији овог алата за свеобухватно и правично опорезивање непокретности. Директор Либанског катастра и регистра права на непокретностима је изабрао Србију за размену искустава при планирању свог пројекта због интернационално препознатог развоја масовне процене у Републичком геодетском заводу, који прате и подржавају Светска банка и ФАО.
Посета је оцењена као корисна уз обострану сагласност да сарадњу треба продубљивати у областима НИГП-а и масовне процене вредности непокретности, као и у другим областима надлежности две националне куће за катастар и упис права на непокретностима.