19.01.2018.

Нетачни наводи у медијима поводом соларне буре

Републички геодетски завод није издао упозорење нити саопштење за јавност поводом геомагнетске буре најављене за 19.01.2018. године као што су то пренели поједини штампани медији, портали и новинарске агенције.

Вест о најави геомагнетске буре за 19.01.2018. године садржи тачне информације о томе да је ова појава одређена као геомагнетска бура слабог интензитета, а вест су медији преузели са иностраних сајтова. На жалост неки медији су погрешно искористили нека ранија саопштења која је јавности упутио РГЗ поводом соларне олује и геомагнетске буре у септембру 2017. године.

Републички геодетски завод истиче да наводи у медијима  да ће ова појава изазвати катастрофалне или несагледиве последице по цивилизацију нису истинити и посебно жели да нагласи да није извор таквих дезинформација. Потпуно је неприкладно пласирати овакве нестручне информације у јавност, имајући у виду да су соларне и геомагнетске буре или олује појаве које немају геофективни утицај који се може на тај начин дефинисати, посебно узимајући у обзир да је најављена геомагнетска бура слабог интензитета.

Ово је потпуно неприкладна и нестручна информација јер су соларне и геомагнетске буре или олује појаве које немају геофективни утица који се може на тај начин дефинисати и саопштити јавости. Разлог више за обазрив приступ била је најава да геомагнетска бура припада класи геомагнетских бура слабог интензитета (мале буре).

Према речима др Споменка Ј. Михајловића, геофизичара и начелника Центра за геомагнетизам и аерономију „Милутин Миланковић“ у оквиру Републичког геодетског завода, у случају снажне соларне олује коју прате снажне геомагнетске буре, геофективни утицај може бити изражен и доминатан. Он се огледа у томе да може доћи до поремећаја у раду навигационих уређаја, ГПС комуникације, сателитских и других комуникационих система, радарских војно-безбедоносних система, проблема авио саобраћају, у раду елктро енергетских и привредних система, и на крају тај утицај се појављује и видљив је у променама метеоролошких параметара, односно у променам временских прилика. Затим када су олује или буре снажне, онда оне могу да утичу директно или индиректно на људску делатност, здравље и понашање људи, на поједине критичне групе болести и на метеоропате (хиперсензитивне особе).

То је слика геоефективног утицаја класе снажних соларних и геомагнетских бура (олуја).