08.02.2018.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НЕИСТИНА И ИНСИНУАЦИЈА ПОВЕРЕНИКА РОДОЉУБА ШАБИЋА

Због пласираних неистина и инсинуација Повереника Родољуба Шабића, РГЗ обзнањује релевантне информације и чињенице. Повереник је обавестио РГЗ да не може у законском року да одговори на наш захтев, а разлог је тривијалан, техничке природе.

Да разјаснимо, Републички геодетски завод на транспарентан начин издаје своје податке и то је неоспорно. Суштина је да по закону сви морају да плате таксе за израду података. Повереник је показао спремност да пружи подршку оним интересним групама које су покушале да заобиђу плаћање и податке добију бесплатно, позивањем на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Подаци РГЗ-а су јавно доступни на веб сајту. На дигиталној платформи ГеоСрбија постоји и графички приказ непокретности са алфанумеричким подацима. Сви који имају потребу за геопросторним подацима на овој дигиталној платформи могу користити алате да потпуно бесплатно податке комбинују, преклапају и генеришу извештаје.

Сва документа и одлуке директора објављују се на сајту РГЗ-а, на тај начин остварили смо висок ниво транспарентности.

Проблем је настао када су поједине интересне групе желећи да избегну плаћање такси злоупотребиле Закон о слободном приступу информацијама. Од РГЗ-а је захтевано да бесплатно испоручи генерисане информације и анализе на основу података о 19 милиона парцела и 6 милиона објеката. За то би било потребно платити таксе у великим износима и било би неопходно израдити неколико десетина до неколико милиона докумената. На сваки захтев РГЗ одговара уколико је уплаћена такса, у супротном тај трошак директно пада на терет буџета Републике Србије, односно грађана.

Повереник је својим дописима РГЗ-у налагао да ове услуге пружи бесплатно, иако за овакав тип захтева сва физичка и правна лица плаћају таксе дефинисане Законом о републичким административним таксама.

Ова метода безобзирног изигравања система и изругивања онима који таксе плаћају прекинута је именовањем Борка Драшковића на место директора Републичког геодетског завода.

Као механизам притиска на РГЗ коришћена је функција Повереника, поједини медији и непрофесионални службеници РГЗ-а.

РГЗ је покушавао да укаже на обавезу плаћања републичких такси, али је Повереник инсистирао на одредбама свог Закона, занемарући друге законе које РГЗ у свом раду мора да поштује. Тако је РГЗ, под претњом кажњавања и уз медијску сатанизацију, примао налоге Повереника да своје податке издаје бесплатно.

Због оваквог поступања Повереника, РГЗ је поднео пријаву Управном инспекторату. О исходу овог поступка и нашег покушаја да сачувамо институцију и спречимо злоупотребу положаја Повереника обавестићемо јавност.

Републички геодетски завод је посебна државна организација која је због својих реформских и антикоруптивних мера спроведених у претходном периоду, значајно допринела напретку Србије на „Доинг Бусинесс“ листи Светске банке.

Оваква политика транспарентности и ефикасности катастра је у директној конфронтацији са интересима група које су профитирале у транзицији и желе да прикрију стечени капитал. Намера им је да уруше репутацију РГЗ-а и доведу до правне несигурности, а то би се негативно одразило на све грађане Србије.

Све реформске и антикоруптивне мере које РГЗ покреће су у интересу грађана и доприносе општој правној сигурности и побољшању привредног амбијента у Србији, што је потврђено у извештајима ММФ-а и Светске банке.