17.09.2018.

Студијска посета данској Агенцији за ИТ и пословни развој

Делегација Републичког геодетског завода и Министарства финансија, коју је предводио директор РГЗ-а Борко Драшковић, посетила је Министарство опрезивања Крељевине Данске како би се упознала са системом масовне процене у Данској. Нови систем масовне процене у Данској почеће да се користи као основа за правичније опорезивање у периоду од 2019. до 2021. године.

Током студијске посете, која је реализована у оквиру пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“, делегацију Републике Србије у Министарству опорезивања примили су директор Агенције за ИТ и развој Томас Монефелд и заменик директора Мете Ринг.

За делегацију РГЗ-а и Министарства финансија припремљена је дводневна радионица на којој су учествовали запослени и руководиоци свих институција које обезбеђују податке за нови систем масовне процене у Данској. Институције су распоређене у пет министарстава, а сарадњу су започеле на иницијативу Министарства финансија Краљевине Данске које и координира радом и буџетом заједничког пројекта.

Модератор радионица била је Тина Сван Колдинг начелница Сектора за развој процеса и управљање производима која је и главни координатор у процесу успостављања новог система масовне процене.

Једно од најзначајнијих предавања одржао је начелник у Агенцији за дигитализацију, која је под управом Министарства финансија, Јенс Кригер Ројен. Као идејни творац Базе основних података, представио је начин на који међусобно сарађују Агенција за ИТ и пословни развој, Агенција за дигитализацију, Данска агенција за процену непокретности, Данска агенција за испоруку података и ефикасност и Катастар.

Закључено је и да су и Србија и Данска препознале националну инфраструктуру геопросторних података као основ за бржи економски развој и да на сличан начин унапређују своје дигиталне платформе за размену података – GeoDenmark и ГеоСрбија.

/content/Vesti/2018/септембар/danska2.jpg

Делегацију Републичког геодетског завода примила је и амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић. Делегација је упознала амбасадорку са програмом своје посете и известила о реализацији пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који се реализује уз подршку Светске банке. Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић представио је амбасадорки Јасмини Митровић Марић организацију система масовне процене вредности непокретности у Данској и истакао сличности и разлике са начином рада у Србији.