06.03.2019.

01.03.2019. - Саопштење за јавност поводом штрајка

У просторијама катастра у улици 27. марта наставља се насиље над институцијом и физичко спречавање грађана да приступе службеним просторијама Републичког геодетског завода. Инспекција рада је наложила да се отвори 8 шалтера писарнице у циљу одржавања минимума процеса рада, међутим, представница синдиката Дијана Константиновић, чиновница у катастру водова Нови Сад, физички уз подршку још неколицине сидикалних активиста, међу њима је и Предраг Миљковић, противзаконито блокира приступ у просторије 4 београдске службе за катастар.

Незапамћено је у историји штрајка да чиновници из једног града долазе у други и опструирају рад сопствених колега, блокирају их и присиљавају на противзакониту делатност.

Штрајк нема подршку већине запослених већ се изводи перформанс испред највеће катастарске писарнице у Београду и врши насиље над преко пола милиона грађана главног града, становницима општина Вождовац, Палилула, Звездара и Раковица, који своје послове у вези катастра обављају у просторијама у 27. марта.

Ова насилна герилска акција, нема одлике штрајка, већ је у сваком свом аспекту у супротности са одредбама Закона о штрајку. Блокада има само један циљ да уруши институцију Републичког геодетског завода, поништи резултате реформи и обустави примену нових системских решења која стварају транспарентан, поуздан, ефикасан и лако доступан катастар како би поједини моћници од политичког утицаја могли да мешетаре у „сивој зони“ и наставе да корумприрају  систем. Оваквима захтеви грађана и њихово право на поуздана и гарантована власничка права над непокретностима представљају само сметњу и сувишан посао који треба оставити на дну фиоке да сакупља прашину до прве прилике када би се могао преточити у мито.

Датотеке за преузимање