29.03.2019.

Конференција о земљишту и сиромаштву

На двадесетој „Конференцији о земљишту и сиромаштву” која се одржава у Вашингтону од 25.03. до 29.03.2019. године у организацији Светске банке, представљена су најновија истраживања, иновације и примери добре праксе у области управљања земљиштем широм света.

/content/Vesti/2019/03-март/Конференција1.jpg

У уторак 26. марта у оквиру сесије „Родни аспекти власништва над земљиштем” којој је председавала Викторија Стенли, експерт Светске банке за управљање земљиштем, представљени су резултати Републичког геодетског завода у области унапређења родне равноправности у домену остваривања власничких права у Србији. Након ефектне презентације и великог интересовања учесника о успешним активностима које има Републички геодетски завод, госпођа Стенли је нагласила да је иницијатива родне равноправности у области управљања земљиштем у Србији дала прве резултате. Ови резултати омогућиће бољи избор будућег правца и политике управљања земљишном администрацијом. 

/content/Vesti/2019/03-март/конференција2.jpg

Трећег дана конференције Републички геодетски завод је представио постигнуте резултате из области иновација у прикупљању и управљању геопросторним подацима. Презентација „Интеграција краудсорсинга и дигиталне платформе Националне инфраструктуре геопросторних података ради ефикасног доношења одлука” коју су припремили Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, и Дарко Вучетић, Начелник центра за управљање геопросторним подацима је била саставни део панела „Имплементација НИГП: од водича до праксе”. Руководилац панела госпођа Кетрин Келм, експерт Светске банке за управљање земљиштем је закључујући сесију рекла да је Србија по постигнутим резултатима значајно испред осталих учесника сесије и један од лидера у примени ове методологије у прикупљању и управљању геопросторним подацима. Госпођа Келм је нагласила да је пример Републичког геодетског завода у укључивању грађана и корисника геопросторних података у њиховом прикупљању и ажурирању најбоља порука осталим земљама које желе да направе одрживу инфраструктуру геопросторних података. По госпођи Келм, методологија „краудсорсинг” коју користе колеге у Србији за прикупљање нових и ажурирања постојећих регистара и података је најважнија и најинтересантнија тема сесије и методологија која ће имати широку примену у многим земљама света.

Након одржане презентације уследила је интересантна и динамична дискусија где је учеснике сесије занимало да детаљније чују искуства Републичког геодетског завода у постизању изузетних резултата у коришћењу геопросторних података и дигиталне платформе НИГП-а од стране корисника. Такође, искуства РГЗ-а на имплементацији интегрисаног геопросторног оквира Уједињених нација су била значајна за све учеснике сесије.

После презентације делегација Републике Гвајане је најавила своју посету Европи и изразила жељу да једна од три институције чији би рад сагледали буде Републички геодетски завод. Стручна посета ће се реализовати у јуну 2019. године.

/content/Vesti/2019/03-март/конференција3.jpg

У четвртак 28. марта у оквиру сесије „Нове иницијативе у области изградње капацитета“ представљена је презентација „Важност изградње капацитета и обука у пројектима које подржава Светска банка-Пример Републике Србије".  

Сесијом је председавала гђа Дијана Думаши, подпредседница Међународне асоцијације геодета (ФИГ). Презентација је указала на досадашње резултате спроведених обука запослених у РГЗ-у, односно напредак на Doing Business листи као важан резултат изградње капацитета у оквиру пројекта Светске банке: Унапређење земљишне администрације у Србији.  
По завршетку излагања, уследила је активна дискусија свих присутних, а као закључак сесије, гђа Думаши је изјавила да презентација указује на кључне резултате постигнуте на пољу обука у РГЗ-у и да охрабрује чињеница о постојању плана за даље усавршавање знања и вештина запослених.  Посебно ју је обрадовала чињеница да обуке запоселних нису само оријентисане на јачање техничких компетенција, већ и комуникацијских вештина неопходних у раду са корисницима услуга РГЗ. Учешће у дискусији је узео и консултант Светске банке госп. Ричард Грувер који је изнео своја позитивна искуства о напретку пројекта и указао да се у РГЗ-у посвећује велика пажња израдњи капацитета, што је пример који треба следити.