21.09.2021.

Западнобачки округ дигитализован

Добри резултати и значајан напредак који је остварио Сомбор и цео Западнобачки округ, захваљујући сарадњи са Републичким геодетским заводом, као и заједнички рад на пројекту „Унапређење пословне климе у Србији“ били су повод за посету мр Борка Драшковића, директора Завода, том граду.

Према подацима РГЗ-а, Сомбор је један од најактивнијих градова и општина при коришћењу електронских услуга Катастра, где се посебно истичу услуге еКатастар и еЗУП. Од 2018. године до данас Западнобачки округ извршио је 355.990 електронских преузимања података, чиме је уштеђено више од 700.000 сати чекања у редовима грађана и око 42 милиона динара. 

/content/Vesti/2021/09/IMG_2235-768x512.jpg

 „Данас смо могли да видимо да је Сомбор један врло модеран град, са руководством које дигитално размишља, има одличну дигиталну комуникацију са Републичким геодетским заводом и представља оне градове у којима радимо све наше дигиталне пројекте, између осталог и пројекат инвестиционих локација у Србији“, рекао је директор РГЗ-а. 

Драшковић је најавио нови пројекат масовне процене вредности непокретности који ће бити имплементиран у Сомбору, јер је, како је истакао, једини град који је успео да искористи податке РГЗ-а за праведније опорезивање својих суграђана.

/content/Vesti/2021/09/IMG_2245-scaled.jpg

„Пријатно смо изненађени информацијама, које смо добили од директора, да Сомбор и цео округ иду у јако добром правцу када је у питању процес дигитализације земљишне администрације. Свакако да настављамо да радимо на том пољу“, истакао је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић. 

На састанку је било речи и о пројекту „Унапређење пословне климе у Србији“ у који се Сомбор укључио пре две године. Ратковић је оценио да је израда Националног регистра инестиционих мапа од великог значаја за будуће инвеститоре.

/content/Vesti/2021/09/IMG_2253-768x512.jpg

Осим са градоначелником Сомбора, директор РГЗ-а мр Борко Драшковић у згради Жупаније разговарао је и са начелником Западнобачког управног округа Гораном Нонковићем, председником општине Кула Дамјаном Миљанићем, начелником Општинске управе Апатин Манетом Шкорићем и директорком Службе за катастар непокретности Сомбор Јеленом Делић.