27.12.2021.

„Катастарски аларм“ је најновија апликација коју је РГЗ креирао са циљем да власника или било кога ко има правни интерес алармира о свим променама у вези са непокретношћу. На тај начин грађани ће бити обавештени у реалном времену и уколико неко злонамерно покуша да поднесе захтев за: промену власништва или упис забележби и терета, вођење судског спора, исправку грешке, као и било које друге радње које могу да нанесу штету власнику и угрозе његова права.

Да би корисник добијао информације о свим променама на непокретности коју прати, потребно је да попуни захтев на сајту РГЗ-а верификован електронским потписом, а сва обавештења ће му стизати путем електронске поште без одласка на шалтер или свакодневног проверавања у апликацији еКатастар на сајту РГЗ-а.

Масовна примена ове апликације директно ће утицати на промену лоших навика у друштву: покушаје рекетирања власника непокретности и коришћење правног оквира за преварне радње.

Креирањем „Катастарског аларма“ Републички геодетски завод је заокружио систем који ефикасно штити права грађана над непокретностима. Тај систем обухвата коришћење еПечата, сервиса за потврђивање аутентичности електронских докумената и најмодернију апликацију за одбрану од сајбер напада.

Релевантне међународне организације, и пре увођења овог система,  сврстале су Србију на десето место у Европи и четрнаесто глобално по сигурности власништва, а са овим системом, који је јединствен у свету, Србија је утврдила своју лидерску позицију у тој области. Грађанима и свим инвеститорима обезбедила је највећи степен правне сигурности за све непокретности уписане у катастар.

Својим дигиталним сервисима РГЗ је максимално појачао одбрамбене редове према корупцији и увео политику нулте толеранције за изнуду - рекет. Међутим, да би се проблем у потпуности решио, РГЗ је интензивирао, већ високо развијену сарадњу са МУП-ом.  Апелујемо на власнике непокретности да користе „Катастарски аларм“ како би правовремено могли да пријаве МУП-у и судовима лица која злоупотребљавају подношење захтева да би прибавили противправну корист и направили штету.

Катастар непокретности је место у систему државне управе које идентификује све преваре и пропусте настале пре поступка уписа. Новим услугама РГЗ је ставио тачку на покушаје злоупотреба унутар система земљишне администрације ван катастра, а који угрожавају власнике.

Непокретности уписане у катастар више никада не могу бити предмет преварних радњи, дуплих продаја, угрожавања права власништва над непокретностима или других малверзација, сада дигитални систем РГЗ-а то аутоматски детектује и алармира.

Захтев за отварање налога за „Катастарски аларм”

Апликацији „Катастарски аларм“ можете приступити ОВДЕ.

Релевантне вести