7.9.2023.

Петнаеста регионална конференција о катастру и националној инфраструктури геопросторних података (НИГП) одржана је у Београду, у организацији Републичког геодетског завода. Током ове конференције, која је окупила истакнуте светске експерте из најзначајнијих међународних и катастарских организација, више пута је истакнуто да националне катастарске институције имају важну улогу као подршка тржишту непокретности, еПланирању и креирању друштва отпорног на климатске промене.

Конференцију су свечано отворили директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић и директор канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара. Драшковић је истакао кључну улогу регионалне сарадње у постизању циљева одрживог развоја и рекао да су: "Геопросторни подаци вредан јавни ресурс, којима треба одрживо управљати, учинити их лако доступним за коришћење и чинити их актуелним и одговорајућег квалитета.”

/content/Vesti/2023/09/konf - 2bd.png

Први дан конференције обележиле су презентације истакнутих говорника, укључујући представнике Светске банке, UNGGIM-а, водећих америчких експерата за процену вредности непокретности и регионалних агенција, током којих је дискутовано о важности дигиталне трансформације пословања катастарских организација како би на најбољи начин подржали процену вредности непокретности и “паметно” просторно планирање.

Прва сесија конференције окупила је истакнуте говорнике као што су председавајући извршног одбора Уједињених нација за глобалну геопросторну информациону инфраструктуру (UNGGIM), господин Томаж Петек, Каи-Александер Каисер из Светске банке, представнице Државне управе за геопросторне информације Албаније, Ледиа Проко и Дениса Кукају, експерт Агенције за геодезију, картографију и катастар Бугарске, Катерина Крумова и Вања Шимунић из РГЗ-а. Ови стручњаци су размењивали своја искуства и идеје о значају геопросторних података за еколошку одрживост и развој.

/content/Vesti/2023/09/konf - 1.png

Друга сесија конференције донела је драгоцене дискусије и увиде од стране истакнутих стручњака као што су експерт за процену вредности непокретности из САД, Расел Тимјан, представник Лантматериета, Матиас Рантанен, Јелена Зелић из Федералне управе за геодетске и имовинске послове Федерације Босне и Херцеговине, Ема Погорелчник и Матеј Солтар из Управе за премер и картографију Републике Словеније, начелница из Управе за катастар и државну имовину Црне Горе, Мирјана Љумовић, Дејан Рончевић и Мирјана Тешиновић из Републичке управе за геодетске и имовинске послове Републике Српске, помоћник директора РГЗ-а за катастар непокретности, Огњенка Илић, Ивана Штрбац из Сектора за развој и иновације РГЗ-а, и саветник за односе с јавношћу на пројекту Светске банке, Маја Радовић.

Други дан конференције је започео трећом сесијом током које су се обратили истакнути говорници, укључујући генералног секретара EuroSDR-а, Јуп Кромпветса, представницу Eurogeographicsa, Патрицију Сокачову, Катерину Крумову из Агенције за геодезију, картографију и катастар Бугарске, Мају Пупачић из Државне геодетске управе Републике Хрватске, Божидара Павићевића из Управе за катастар и државну имовину Црне Горе, Јасмина Ћатића из Федералне управе за геодетске и имовинске послове Федерације БиХ и Оливеру Карановић Ћирић из Републичке управе за геодетске и имовинске послове Републике Српске.

/content/Vesti/2023/09/konf - 2.png

Највеће интересовање другог дана је привукао панел директора катастарских организација из региона који су дискутовали о регионалној сарадњи на инфраструктури геопросторних података. Панелу су присуствовали директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић, директор Федералне управе за геодетске и имовинске послове Федерације БиХ, Жељко Обрадовић, директор Геодетске управе Републике Словеније, Томаж Петек, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске, Антонио Шустић и директор Управе за катастар и државну имовину Црне Горе, Коча Ђуришић. Током ове занимљиве дискусије истакнута је неопходност интензивирања регионалне сарадње кроз формирање сталног техничког одбора и специјализованих радних група који би радили на заједничким регионалним активностима и пројектима.

Петнаестој регионалној конференцији је присуствовало више од 110 учесника који су, осим стручних презентација и панела, имали прилику да посете и нову зграду Архива РГЗ-а где су се упознали са најсавременијим условима за чување архивске грађе, као и да обиђу туристичке знаменитости Београда. Учесници конференције су понели позитивне утиске из наше земље и имали су само речи хвале за Републички геодетски завод који је све организовао.

Договорено је да ће се XVI регионална конференција одржати следеће године у организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.

Фотографије са 15. Регионалне конференције о катастру и НИГП можете погледати ОВДЕ.

Релевантне вести