05.05.2017.

Директор РГЗ-а у студијској посети Краљевини Холандији у оквиру СПАТИАЛ пројекта

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић, заједно са директорима катастарско-картографских институција из региона западног Балкана, у периоду од 24.04. до 28.04.2017. године боравио је у студијској посети Краљевини Холандији у оквиру пројекта СПАТИАЛ.

У организацији холандске агенције за катастар, земљишну администрацију и картографију – Катастар, представници катастарских и картографских институција земаља западног Балкана су у периоду од 24. до 28. априла 2017. године боравили у студијској посети Краљевини Холандији. Они су се кроз презентације представника Катастра упознали са системом катастра непокретности у Краљевини Холандији, системом кључних државних регистра, инфраструктуром геопросторних података, ИТ системом, финансијским планирањем и финансијским процесима и услугама у Холандском катастру. Поред тога, одржана су предавања о систему процене вредности непокретности у Холандији, те су се упоређивала тренутна стања у земљама региона са холандским системима у сектору земљишне администрације.

Влада Краљевине Холандије, кроз програм Матра, определила је средства од преко пола милиона евра за донаторски пројекат СПАТИАЛ који ће бити реализован у земљама западног Балкана. Циљ пројеката је јачање професионалног приступа информацијама о земљишту као и обезбеђивању ширег приступа и хармонизацији геопросторних података.

Буџет пројекта намењен активностима у Србији је преко 200.000 евра, а холандски експерти ће заједно са колегама из Републичког геодетског завода радити на развоју Националне инфраструктуре геопросторних података, развоју модела за масовну процену вредности непокретности. повећању разумевања концепта отворених података, кључних државних регистара, концепта 3Д катастра као и на унапређењу капацитета, организационе структуре и трансформацији пословања Републичког геодетског завода.

Пројектом ће бити успостављена јача сарадња између Холандије и Србије и биће покренута иницијатива за допринос холандских стручњака и у осталим земљама региона упознавањем са тренутним институционалним оквиром у домену земљишне администрације.