13.02.2017.

Амбасадор Норвешке посетио Архив РГЗ-а

Танјуг је известио о посети Амбасадора Норвешке Арнеа Санеса Бјорнстада архиву Републичког геодетског завода. Амбасадор је најавио помоћ од око 1 милион евра.

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад обишао је данас архив Републичког геодетског завода (РГЗ) и најавио нову помоћ од око милион евра за развој софтвера, који ће грађанима и привреди омогућити да један број услуга обављају електронским путем, без доласка на шалтер.

Норвешка је и до сада кроз донаторске пројекте пружала финансијску подршку РГЗ како би се успоставио транспарентан и ефикасан катастар непокретности. Амбасадор је, у изјави новинарима, након разговора са руководством и обиласка Архива, рекао да је било велико задовољство радити са РГЗ-ом, и помоћи на пројекту успостављања ефикасног катастра непокретности који ће допринети и економском развоју Србије.

"То је важно за грађане, као и за инвеститоре који желе да улажу у вашу земљу и изграде фабрике. А то је то је веома важно и за нас, јер је наш циљ да вам помогнемо", рекао је Бјорнстад.

Како је рекао, у Норвешкој су у том смислу већ развијене неке технологије, и било би добро ако би оне биле примењене и у Србији. Он је навео да ће се сарадња наставили кроз још један пројекат чија ће вредност бити око милиона евра. "Од тога ће сви имати користи и то је важна инвестиција у е-управу у Србији", истакао је Бјорнстад.

Бјорнстаду су домаћини били директор РГЗ-а Борко Драшковић и начелник Архива Данило Радуновић, који су му захвалили на подршци коју његова влада пружа. Такође, приказан је и филм кроз који се амбасадор упознао са успесима у претходном пројекту "Унапредење земљишне администрације у Србији".

Норвешка кроз донаторске пројекте континуирано пружа подршку развоју РГЗ-а, а у оквиру новог пројекта та земља ће подржати развој више софтверских решења и на тај начин, у складу са Стратегијом привредног развоја, Завод ће грађанима и привреди понудити већи број услуга путем интернета, без доласка на шалтер.

Пројекат би требало да обухвати подршку изради геопортала за катастар непокретности и за Националну инфраструктуру геопросторних података, обезбеди унапређење адресног регистра, израду регистра просторно планских јединица и регистра стамбених заједница.Иначе, Дигитални архив Републицког геодетског завода, делом је развијан средствима из донаторских пројеката који су реализовани кроз сарадњу са норвешким агенцијом за катастар Картверкет.

У новој фази пројекта планиран је развој софтвера који би омогућио катастарским референтима да, за потребе решавања захтева које подносе грађани, могу да приступе архивској грађи и на тај начин убрзају поступак доношења решења по захтеву.

Такође, намера РГЗ-а је да, кроз тај пројекат, освоји технологију микрофилмовања која ће омогућити трајно чување архивске грађе, која је у неким случајевима стара и више од 100 година.

ТВ Студио Б - Гост начелник Архива РГЗ-а Данило Радуновић