25.05.2018.

Одржана национална радионица у оквиру ИМПУЛС пројекта

Републички геодетски завод у сарадњи са шведском управом за картографију, катастар и регистрацију земљишта Лантматеријет (Lantmäteriet) одржао је радионицу у оквиру ИМПУЛС пројекта 23. и 24. маја 2018. под називом "Дељење геоподатака".

Првог дана у просторијама Републичког геодетског завода састали су се запослени у Центру за управљање геопросторним подацима са шведским експертима из Лантматеријета како би анализирали тренутно стање у геосектору у области дељења података, али и дефинисали корективне мере ради постизања циљног стања у овој области. Том приликом анализиран је и законски оквир у области дељења геоподатака дефинисан Законом о НИГП-у, одговорности субјеката НИГП-а у поступку дељења геоподатака као и предлог модела дељења геоподатака.

Наредног дана, 24. маја 2018. у Палати Србије одржан је округли сто на коме су учествовали представници надлежних министарстава, органа управе, стручних организација, јавних предузећа, Канцеларије за ИТ и еУправу, Сталне конференције градова и општина, УНДП-а а на коме је представљен предлог модела дељења података а затим и тренутно стање у геосектору у области сарадње субјеката НИГП-а на тему размене података. Шведски експерти су представили значај дељења геоподатака, њихово искуство и модел дељења као и међународно искуство у примени INSPIRE директиве. На крају, присутнима је презентовано и постојеће стање о приступу геопросторним подацима путем WMS сервиса и национални геопортал као место приступа мрежним сервисима.

Радионица је оцењена јако корисном и учесници су изразили жељу да буду препознати као одговорни субјекти НИГП-а али и исказали спремност за активно учешће у размени геоподатака.

/content/Vesti/2018/мај/02.jpg

/content/Vesti/2018/мај/03.jpg