10.05.2017.

У РГЗ-у одржано предавање водећег европског стручњака из области развоја инфраструктуре геопросторних података

У оквиру пројекта SPATIAL Републички геодетски завод је угостио проф. др Joep Crompvoets, једног од водећих европских стручњака из области успостављања и развоја инфраструктура геопросторних података, е-управе и имплементације INSPIRE директиве.

У РГЗ-у одржано предавање водећег европског стручњака из области развоја инфраструктуре геопросторних података

Проф. др Joep Crompvoets, виши истраживач на Католичком Универзитету у Лувену и гостујући професор Центра за инфраструктуру геопросторних података и земљишну администрацију на Универзитету у Мелбурну, одржао је предавање у Републичком геодетском заводу у оквиру пројекта SPATIAL. Циљ предавања је био да се стручњаци РГЗ-а, који раде на успостављању и развоју НИГП-а, упознају са текућим активностима из ове области као и о трендовима и будућим плановима у развоју инфраструктура геопросторних података у свету. Фокус предавања је био на ефикасном управљању НИГП-а у циљу промовисања иновација и економског раста, дигитализацији процеса рада јавног сектора и поједностављивању процедура као и на обезбеђивању услова за добар, сигуран и здрав живот грађана. Након одржаног предавања, стручњаци РГЗ-а су заједно са проф. др Joep Crompvoets радили на SWOT анализи Националне инфраструктуре геопросторних података што је први корак у изради Стратегије НИГП-а за период 2017-2021.

Др Joep Crompvoets ће у наредном периоду блиско сарађивати са Републичким геодетским заводом на изради Стратегије НИГП-а, развоју техничког оквира као и на другим активностима који ће помоћи Републици Србији у економском расту, европским интеграцијама и обезбеђивању одрживог и ефикасног окружења за размену и коришћење геопросторних података.

Др Joep Crompvoets је, поред тога што је виши истраживач на Католичком Универзитету у Лувену, Краљевина Белгија, и гостујући професор у Центру за инфраструктуру геопросторних података и земљишне администрације на Универзитету у Мелбурну, такође и генерални је секретар EuroSDR, непрофитне организације која повезује националне картографске и катастарске институције са истраживачким институтима и универзитетима широм Европе. Са својим богатим професионалним радним искуством у Аустралији, Белгији, Канади, Куби, Немачкој, Италији, Кенији, Литванији, Републици Македонији, Холандији, Пољској, Румунији, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима, Великој Британији и Уругвају, др Joep Crompvoets ће, без сумње, дати немерљив допринос развоју геосектора у Републици Србији.

Влада Краљевине Холандије, кроз програм Матра и пројекат SPATIAL пружа подршку Републици Србији у јачању професионалног приступа информацијама о земљишту као и обезбеђивању ширег приступа и хармонизацији геопросторних података.