28.3.2017.

У периоду од 20. до 23. марта 2017. године представници Националне катастарске агенције из Белорусије посетили су Републички геодетски завод са циљем да се размене искустава у области масовне процене. Поред тога, колеге из Белорусије занимао је и катастарски систем у Републици Србији.

Током четвородневне посете међусобно су представљени системи, начини рада, организација и решења коришћена на пољу масовне процене вредности непокретности и катастра. Такође, разговарало се и о коришћењу доступних алата за специфичне задатке у анализама које се користе у масовној процени.

Током радних сесија закључено је да су задаци и проблеми у раду заједнички. Тржишна логика се користи у обе земље у складу са расположивим подацима и ресурсима. Нека решења су другачија што је довело до новог начина сагледавања проблема и идеја за њихово решавање.

Посета је била од велике користи и гостима и домаћинима, па је закључено да треба радити на учвршћивању сарадње у овој области као и у другим областима надлежности националних геодетских институција.

 

Релевантне вести