22.06.2018.

Посета представника менаџмента компаније Yandex Републичком геодетском заводу

Делегација највеће руске технолошке и ИТ компаније Yandex предвођена директором сектора за дигиталне платформе Андреја Стрелкова 20. јуна 2018. године посетила је Републички геодетски завод.

Реч је о четвртом највећем интернет претраживачу у свету који дневно бележи више од 50 милиона посетилаца. Поред тога што држи око 60% руског тржишта, Yandex је у Казахстану и Украјини остваривао скоро трећину свих претрага и 43% свих резултата претрага у Белорусији. Корпорација има канцеларије и у Турској, у Швајцарској за европске клијенте и у Шангају, али и своју лабораторију лоцирану у Сан Франциску. На тржишту Србије су такође присутни, нарочито у Београду и Крагујевцу.

Тема састанка је била међусобна сарадња између Републичког геодетског завода и компаније Yandex у развоју геопросторних података и услуга.

/content/IMG_2706.jpg

У циљу ширења својих услуга на целој територији Србије компанија Yandex је заинтересована за сарадњу са Републичким геодетским заводом. Андреј Стрелков је похвалио рад Републичког геодетског завода и изјавио да су геопросторни подаци данас основ за развој најразличитијих производа и услуга који олакшавају свакодневни живот грађана. Стрелков је такође похвалио рад Републичког геодетског завода на унапређењу дигиталне платформе Националне инфраструктуре геопросторних података.